• 11

Mali: "U vreme najveće svetske krize, mi smo najbrže rastuća ekonomija u Evropi"

Javni dug Srbije iznosio je na kraju oktobra 32,41 milijardu evra, što čini 53,7 posto BDP-a naše zemlje

  • 11
Siniša Mali Saudijska Arabija Faisal F Alibrahim Siniša Mali / Foto: Tanjug/Ministarstvo finansija

- Reforme koje su u Srbiji vođene od 2014. godine dovele su do toga da je u vreme najveće svetske krize Srbija najbrže rastuća ekonomija u Evropi - izjavio je danas ministar finansija, Siniša Mali, odgovarajući na pojedine kritike poslanika u Skupštini Srbije.

Dodao je i da da će Srbija ove godine prvi put imati bruto društveni proizvod veći od 60 milijardi evra, te da je on pre 10 godina iznosio 33,7 milijardi.

- Brojke su egzaktne i one kažu da nam je javni dug u BDP sada 54 odsto, a preuzeli smo dug od 79 odsto. Stopa nezaposlenosti je bila 25,9 odsto, a sada je 8,9 procenata - rekao je Mali.

Inače, Ministarstvo finansija je danas saopštilo da je javni dug Srbije na kraju oktobra iznosio 32,41 milijardi evra, što čini tačno 53,7 posto BDP-a naše zemlje. Dodaje se da su oktobarski iznos javnog duga i njegovo učešće u BDP-u ostali na istom nivou kao prethodnog meseca. Na kraju decembra 2021, javni dug je bio 30,13 milijardi evra (56,5% BDP-a).

Siniša Mali se dalje dotakao i teme našeg kreditnog rejtinga, rekavši da je on "samo za jedan nivo ispod investicionog", te da su devizne i rezerve zlata na rekordnom nivou.

- U decembru ove godine imaćemo prosečnu platu od 720 evra, a za godinu dana očekujemo da bude 820 evra - istakao je Mali i dodao da će nakon novembarske povišice penzija, od 9,0 odsto, sledeće godine uslediti još jedno povećanje - od 12,1 odsto.

Video: Ambasadorka Konrad: Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>