• 1

Vučić: Trenutne geopolitičke prilike podsećaju koliko je važno da sarađujemo

U Skupštini Srbije danas su se okupili poslanici iz svih 13 zemalјa članica PS CES, zajedno sa gostima iz drugih zemalјa i predstavnicima međunarodnih organizacija

  • 1
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zemlje članice "Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje" (PS CES) samo kroz udruživanje imaju priliku da suštinski doprinesu osmišljavanju zajedničkih rešenja za globalne izazove, istakao je u poruci predsednik Aleksandar Vučić, koja je pročitana danas u Beogradu na otvaranju 60. zasedanja Generalne skupštine PS CES.

U Skupštini Srbije danas su se okupili poslanici iz svih 13 zemalјa članica PS CES, zajedno sa gostima iz drugih zemalјa i predstavnicima međunarodnih organizacija, posle duže pauze izazvane pandemijom korona virusa.

Vučić je u svojoj poruci podsetio da se sledeće godine navršava 30 godina od osnivanja Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju i izrazio zadovoljstvo što je Beograd domaćin Parlamentarne skupštine te organizacije.

- Uveren sam da ćemo opravdati tradicionalno gostoprimstvo naše Srbije - poručio je Vučić.

Naglasio je da trenutne geopolitičke prilike sa kojima se svet suočava podsećaju koliko su važni svi mehanizmi koji podstiču saradnju. Vučić smatra da je dužnost zemalja organizacije da jačaju međusobne veze u svim ključnim oblastima oko kojih su se okupile prilikom osnivanja, sa nadom da će zajedničkim radom doprineti boljem životu građana i napretku država.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poželeo je dobrodošlicu svim državama članicama Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju i istakao da je rad ove Organizacije postao još značajniji zbog kompleksne situacije na globalnom nivou.

- Oružani sukob i rat u Ukrajni izazvao je tektonske promene bezbednosne strukture i značaj zajedništva i saradnje dobijaju novu dimenziju - rekao je Dačić.

Naveo je da su teme koje povezuju zemlje članice organizacije: ekonomska pitanja, razvoj demokratije, vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i terorizma u regionu, zaštita životne sredine, saradnja u oblastima kulture, obrazovanja, kao i saradnja sa civilnim društvom i drugim evropskim i međunarodnim zajednicama.

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić ovom prilikom je rekao da je regionalna saradnja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. Naglasio je da Srbija pruža značajan doprinos Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju, kao i jačanju njene efilasnosti i vidljivosti.

Orlić je istakao da je Srbija od pristupanja toj organizaciji 2004. godine opredeljena za razvoj i jačanje prijateljskih odnosa sa svim državama članicama.

- Za Srbiju je od prioritetnog značaja očuvanje mira i stabilnosti kako u regionu ZB tako i šire, postojanje što intenzivnije uzajamno korisne saradnje u svim oblastima i dijalog kao sredstvo za traženje rešenja za sva otvorena pitanja - poručio je Orlić.

Teme generalne debate biće uloge parlamenata i međuparlamentarne saradnje u stimulisanju ekonomskog rasta u širem crnomorskom regionu, izazovi i perspektive saradnje u oblasti polјoprivrede u državama članicama CES nakon pandemije, ulozi parlamenata u stimulisanju stranih investicija, kao i o socijalnom uticaju izbegličke krize u državama članicama CES.

Na zasedanju Generalne skupštine pored Srbije učestvuju delegacije zemalјa članica Severne Makedonije, Rumunije, Bugarske, Grčke, Albanije, Gruzije, Jermenije, Azerbejdžana, Moldavije, Ruske Federacije, Turske i Ukrajine.

Video: Vučić: Nema lakih odluka, ali moraćemo što pre da radimo, inače ćemo da se suočimo sa katastrofom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo kažem

    7. decembar 2022 | 16:16

    Srbija je ruski trojanski konj u evropi toga moraju biti svi svjesni

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>