• 0

Belgijska centralna banka u gubitku, prvi put od Drugog svetskog rata

Ono što ne sluti na dobro je to da su finansijske rezerve manje od predviđenih gubitaka BNB-a do kraja finansijske 2027. godine

  • 0
tramvaj, brisel Foto: shutterstock.com

Narodna banka Belgije (BNB) je na putu da zabeleži prvi gubitak od Drugog svetskog rata i predviđa da će do 2027. imati „negativnu kapitalnu poziciju“, što znači da će njene obaveze premašivati vrednost njene imovine.

BNB je u saopštenju navela da „očekuje da će završiti tekuću finansijsku godinu sa gubitkom u rasponu od 600 do 800 miliona evra“, prenosi Brasels tajms onlajn.

Centralna banka dodaje dalje da će, kako bi se izborila s gubitkom, njene trenutne finansijske rezerve od 7,08 milijardi evra „morati da koristi prvi put na kraju ove finansijske godine“.

Ono što ne sluti na dobro je to da su ove rezerve manje od predviđenih gubitaka BNB-a do kraja finansijske 2027. godine, koji će, kako se procenjuje, premašiti 9,0 milijardi evra.

Ukoliko se njena predviđanja ostvare, BNB će biti prinuđena da posluje s negativnom kapitalnom pozicijom, što je mogućnost za koju banka tvrdi da bi mogla da izdrži „bar privremeno“.

Video: Vučić dočekao lidere Zapadnog Balkana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>