• 0

Poslovna šansa za Balkance? Treći svetski železnički operator smanjio broj vozova, fale im radnici

Takođe, inflacija je uzela u maha u Zemlji lala i vetrenjača

  • 0
Prvi radni dan sa novim redom vožnje vozova Foto: ANP / ddp USA / Profimedia

Na snagu je stupio novi red vožnje vozova u Holandiji, za 2023, čiji je operator NS (Nederlandse Spoorwegen), inače glavni putnički železnički operator u zemlji.

U pitanju je državna kompanija, osnovana 1938. Holandska železnička mreža je jedna od najprometnijih u Evropskoj uniji, a treća najprometnija u svetu posle Švajcarske i Japana, tako da je ova informacija i više nego značajna za putnike.

Trenutno, saobraća manje vozova nego pre krize izazvane koronom.

Shodno novom planu, večernji red vožnje počinje u 20 časova umesto u 22 sata. Takođe, i dalje postoje dva međugradska voza i sprintera, uveče i vikendom. Petkom je i manje međugradskih vozova tokom špica u saobraćaju.

Kako se navodi, promene su usledile zbog nedostatka kadrova, a deo novog rasporeda se postepeno primenjuje od septembra, prenosi netherlands.postsen.com.

- Sa novim redom vožnje za 2023. smanjujemo šanse da vozovi budu otkazani u poslednjem trenutku, obezbeđujemo više sedišta tamo gde je potrebno i dajemo kolegama više odmora - rekao je ranije generalni direktor NS-a, Wouter Koolmees, i dodao: "To je naša nova baza".

Novi režim je stupio na snagu juče, 11. decembra, a od tada putnici mogu ponovo da koriste i železnicu Hanzelijn, dugu 50 kilometara, koja spaja gradove Lelistad i Zvole. Prethodno je došlo do oštećenja, zbog visokonaponskog udara, ali je šteta sanirana, navodi se.

Problem nije samo radna snaga

Cene hrane u ovoj zemlji skočile su za 15,7 odsto u novembru, u odnosu na prošlu godinu, pokazuju podaci Statističkog zavoda Holandije. Indeks potrošačkih cena je u novembru bio 9,9 odsto veći u odnosu na isti mesec lani, a najviše su poskupeli hleb, žitarice, meso i mlečni proizvodi.

Takođe, usluge i roba široke potrošnje poskupeli su 11,3 odsto u novembru, u poređenju sa istim mesecom 2021, te je i kompanija za finansijske usluge, Rabobank, u svom poslednjem kvartalnom izveštaju smanjila procene o "impresivnom oporavku" od pandemije, nakon što je rast zastao u trećem kvartalu.

- Visoka inflacija i rast cena vrše pritisak na svaki oblik potrošnje - kaže ekonomista Rabobanke-a, Nik Vrieselar.

Video: Beč gradi prvu geotermalnu toplanu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>