• 0
 ≫ 

Pooštravaju se propisi u Evropi: Šta to znači za vlasnike kriptovaluta?

 ≫ 

Provajderi kripto usluga biće primorani da prijave podatke o transakcijama poreskim vlastima

  • 0
kripto Foto: Shutterstock

Evropska komisija (EK) planira da se bori protiv poreskih prevara i utaje u kripto sektoru tako što će učiniti da svi provajderi usluga digitalne imovine prijavljuju transakcije koje uključuju klijente koji borave u EU.

Trenutno se razvija mehanizam koji bi primorao kompanije van bloka da otkriju vlasništvo korisnika. Prema EK, poreskim vlastima trenutno nedostaju odgovarajuće informacije o iznosu profita vlasnika kriptovaluta, što ograničava poreske prihode koji potiču iz sektora.

Predložena pravila, poznata kao Osma direktiva o administrativnoj saradnji (DAC8), nastoje da ciljaju milijarde evra poreza na kripto imovinu skrivenu u inostranstvu. Prema procenama EK, zemlje članice su 2020. izgubile 93 milijarde evra (97,8 milijardi dolara) u prihodima od PDV-a, od čega se četvrtina može konzervativno pripisati prevari.

„Pokrivanje anonimnosti, činjenica da je trenutno dostupno više od 9.000 različitih kripto sredstava i digitalna priroda trgovine znače da mnogi korisnici kripto imovine koji ostvaruju ogroman profit padaju pod radar nacionalnih poreskih vlasti“, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni u saopštenju u četvrtak, dodajući da to nije prihvatljivo.

Štaviše, izvršna ruka EU predložila je proširenje obaveza izveštavanja finansijskih institucija na e-novac i digitalne valute.

Za predlog, koji je u skladu sa novim pravilima izveštavanja, biće potrebno jednoglasno odobrenje 27 država članica bloka. Očekuje se da će stupiti na snagu u januaru 2026.

Video: Palma pitao Malog: Šta je bitkoin?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>