• 0

100 žena, 100 minijatura: Proglašeni pobednici, ambasador Kanade očaran radovima

Ambasador Kanade u Srbiji Džajlz Norman, diplomatski pokrovitelj i domaćin izložbe naveo je da su svi izloženi radovi izuzetni i da je očaran kulturnim nasleđem Srbije.

  • 0
Etno mreža Foto: Snežana Jovanović/Etno mreža

Olgica Savić i Anica Jelenković iz Sremske Mitrovice, Dragana Vukas iz Inđije, David Đorđević iz Zaječara, Biljana Vasović i Slavica Vasović iz Sombora – pobednici su ovogodišnje IX žirirane izložbe „100 žena – 100 minijatura“, na kojoj su predstavljene unkatne minijature rađene u tradiconalnim tehnikama vez, zlatovez i pustovanje.

Nagrađeni autori posebno su se istakli u oštroj konkurenciji od ukupno 80 priloženih radova, izloženih u rezidenciji ambasade Kanade. Tema ovogodišnje izložbe je “Čuvari tradicije”, gde je svoje umeće predstavilo 40 majstora starih zanata iz 17 gradova i opština Srbije, kao i iz regiona.

Ambasador Kanade u Srbiji Džajlz Norman, diplomatski pokrovitelj i domaćin izložbe naveo je da su svi izloženi radovi izuzetni i da je očaran kulturnim nasleđem Srbije.

- Ambasada će nastaviti da podržava projekte Etno mreže kojima je cilj očuvanje nasleđa. Izložba čiji sam domaćin dobar je način da se povežu prošlost, sadašnjoj i budućnost. Raduje me što je među nagrađenima i desetogodišnja devojčica, čija je majka ili baka bila nagrađena prethodnih godina. To govori da se veština izrade ručnog rada prenosi na mlade i primer je kako se čuva tradicija – rekao je ambasador Norman.

Predsednik Izvršnog odbora Unicredit banke Nikola Vuletić, koji se obratio u ime svih korporativnih pokrovitelja, navodi da je odgovornost i na privredi da da svoj doprinos u očuvanju kulturne baštine.

- Nasleđe moramo da pokažemo, ali i da podržimo žene koje ga čuvaju, što i jeste cilj izložbe minijatura. Drago mi je što sam partner ovakve manifestacije, kojom se promovišu kvalitet, tradicija i žensko preduzetništvo – rekao je Vuletić.

Etno mreža Foto: Snežana Jovanović/Etno mreža

Žirirana izložba je jedina manifestacija ove vrste u Srbiji, koja ženama koje izrađuju tradicionalne rukotvorine pruža priliku da se afirmišu i ekonomski osnaže, istakla je predsednica Etno mreže Violeta Jovanović.

- Kroz unikatne radove više od 40 autora, imali smo priliku da se uverimo da nasleđe živi u savremenom stvaralaštvu rukotvorina. Žirirana izložba minijatura je ujedno i prilika da se žene afirmišu i dobiju priznanje javnosti za svoj rad. Važno nam je da uvek imamo nagradu i za mladog autora, kako bismo istakli koliko je važno da svoje nasleđe čuvamo i prenesemo ga na mlađe generacije – poručila je Jovanović.

Deveta izložba minijatura održava se pod pokroviteljstvom ambasade Kanade, u partnerstvu sa NALED-om i društveno odgovornim kompanijama - Telekom, Moravacem, Asseco i Unicredit banka. Ovogodišnji žiri činili su predstavnici Fakulteta primenjenih umetnosti, Etnografskog muzeja, diplomatskog kora i NALED-a.

Video: Pod stare dane tkala stparsku ružu i bila najbrža: Održana šesta tkačka kolonija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>