• 0

Može li EU danas da dogovori ograničenu cenu gasa? Od jedne zemlje mnogo toga zavisi

Ministri energetike iz 27 zemalja članica sastaju se u Briselu kako bi razgovarali i eventualno postigli kompromis o gornjoj granici cene gasa

  • 0
eu

Foto: shutterstock.com

Zemlje Evropske unije će pokušati danas da se dogovore o ograničenju cene gasa u celom bloku, nakon višemesečnih pregovora koji do sada nisu urodili plodom zbog suprotstavljenih stavova vlada oko toga da li će ta mera ublažiti evropsku energetsku krizu.

Podsećamo, EU je 1. decembra načelno dogovorila cenu ruske nafte, na 60 dolara po barelu, a to su prihvatile i Australija, odnosno države članice Grupe 7.

Ministri energetike iz 27 zemalja članica sastaju se u Briselu kako bi razgovarali i eventualno postigli kompromis o gornjoj granici cene gasa, koju je prošlog meseca predložila Evropska komisija. To je najnoviji odgovor EU na energetsku krizu, izazvanu smanjenim isporukama gasa iz Rusije u Evropu ove godine, što je dovelo i do ozbiljnog rasta cena.

- Verovatno nijedna država članica nije zadovoljna predlogom o kojem razgovaramo - rekao je za Rojters jedan visoki diplomata EU, koji je opisao ograničenje cene gasa kao "jedan od najkomplikovanijih i najtežih zadataka koji se mogu zamisliti".

Pojedine zemlje, uključujući Belgiju, Poljsku i Italiju, smatraju da je ograničenje potrebno da bi se njihove ekonomije zaštitile od visokih cena energije, dok Nemačka, Holandija i Austrija strahuju da bi to moglo da navede dobavljače gasa da isporuke za Evropu preusmere ka drugim destinacijama.

Druge diplomate iz EU kažu da nisu sigurni da li će danas biti dogovora.

Nije isključena opcija da današnji razgovori eskaliraju do sastanka lidera zemalja EU u četvrtak, a da zatim ministri ponovo pokušaju da odobre gornju granicu cena sledeće nedelje, ocenjuje Rojters. Svaki dogovor podrazumeva niz tehničkih detalja, uključujući visinu ograničenja cene, to na koje ugovore o gasu će se primenjivati, kao i mere zaštite poput mogućnosti da EU odmah suspenduje ograničenje ako ima neželjene posledice.

gas, evropa

Foto: shutterstock.com

Predloženi kompromis, o kojem su članice bloka razgovarale tokom vikenda, predviđa da se ograničenje primeni ako cene premaše 220 evra po megavat-satu tokom pet dana na trgovanju za mesec unapred na holandskom gasnom čvorištu TTF, i ako su za 35 evra veće od referentne cene tečnog prirodnog gasa (LNG) na bazi postojećih procena cena LNG.

To je ispod granice od 275 evra po MWh, koju je predložila Evropska komisija, ali desetak zemalja, uključujući Grčku i Italiju, želi još nižu granicu.

Zemlja koja bi mogla da bude ključna za odluku je Francuska, koja je u početku podržavala ograničenje cena, ali je prošle nedelje izrazila zabrinutost zbog potencijalnog pada na finansijskim tržištima, navode diplomate iz EU.

Video: Do proleća stiže 100 vozila na prirodni gas: Primopredaja 10 novih autobusa na e-pogon

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>