• 0

DFC potpisao ugovor sa 4 banke u Srbiji: Garantna šema vredna 400 miliona dolara

Potpisivanju su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali, američki ambasador Kristofer Hil i guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković

  • 0
DFC US International Development Finance Corporation Foto: Pixabay, U.S. International Development Finance Corporation

U Ministarstvu finansija danas su potpisani ugovori između Američke korporacije za međunarodno razvojno finansiranje DFC i četiri banke - o sprovođenju nove garantne šeme vredne do 400 miliona.

Prva kreditna linija iznosi 272 miliona dolara. Podsećamo, Telegraf Biznis je letos pisao o tome, i detaljno naveo kako domaća preduzeća mogu da koriste opredeljena sredstva.

Naime, novac od DFC-a moći će da se koristi za obrtna sredstava i likvidnost, ali i za investicije.

Ugovori su potpisani sa bankama Prokredit, Adiko, Bankom Inteza i Rajfajzen bankom, a potpisala ih je zamenica predsednika DFC, Merijem Košarej.

Potpisivanju su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali, američki ambasador Kristofer Hil i guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković.

Garantna šema se sprovodi uz podršku Ministarstva finansija, a kako je objasnio ministar Mali, prva kreditna linija od 272 miliona dolara namenjena je malim i srednjim preduzećima, zatim preduzećima iz oblasti poljoprivrede, za razvoj startapa i kompanijama koje vode žene.

Mali je više puta naveo da je prisustvo DFC-a od velikog značaja za kredibilnost naše zemlje, ali i za rast i razvoj naših malih, srednjih i velikih preduzeća. 

Početkom 2021, Mali i tadašnji ambasador SAD u Srbiji, Entoni Godfri, potpisali su Međudržavni sporazum o podsticanju investicija, koji je preduslov za otpočinjanje aktivnosti američke Međunarodne razvojne korporacije (DFC) u Srbiji.

Video: Mali potpisao sporazum za početak aktivnost DFC u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>