• 3

EPS ne želi više da bude javno preduzeće, šta bi to značilo za akcionare

Konačnu odluku o promeni pravne forme EPS-a doneće Vlada Srbije koja je osnivač preduzeća.

  • 3
Elektroprivreda Srbije, EPS logo Foto: Shutterstock

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) usvojio je predlog odluke kojom bi, ako je prihvati Vlada Srbije, to javno preduzeće promenilo svoju pravnu forme i postalo akcionarsko društvo.

U skladu sa tim usvojen je i predlog odluke o izmeni i dopuni osnivačkog akta EPS-a kao i predlog statuta Akcionarskog društva Elektroprivrede Srbije.

Predlozi odluka usvojeni su 9. decembra, a prema njima EPS bi poslovao kao akcionarsko društvo, dok bi se njegov osnovni kapital od nešto više od 365 milijardi dinara pretvorio u osnovni, akcijski kapital a država bi postala vlasnik svih 36.510.509 akcija.

U obrazloženju se navodi da je zaključkom Vlade Srbije iz 2014. godine prihvaćen program reorganizacije EPS-a, kojim je predviđena promena njegove pravne forme u akcionarsko društvo.

Zakonom o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koje građani ostvaruju u postupku privatizacije propisano je da je osnivač EPS-a dužan da obezbedi da preduzeće promeni pravnu formu i da svoj osnovni kapital iskaže u akcijama na osnovu korigovane knjigovodstvene vrednosti kapitala.

Vlada Srbije je usvojila strategiju državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine, kojom je kao jedna od mera za postizanje opštih i posebnih ciljeva definisana i promena pravne forme javnog preduzeća u akcionarsko društvo ili društvo sa ograničenom odgovornošću.

Kao očekivani efekti promene pravne forme EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo prepoznati su postizanje maksimalne efikasnosti poslovanja, zatim uspostavljanje efikasnijeg sistema upravljanja i vođenja poslova te racionalnije korišćenje kadrova. Konačnu odluku o promeni pravne forme EPS-a doneće Vlada Srbije koja je osnivač preduzeća.

Video: Lepota i tuga u isto vreme od koje zasataje dah: Nezapamćeno nizak vodostaj na Zlatarskom jezeru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>