• 0

Rastu tenzije između velesila: Vašington pooštrio izvoz čipova, Kinezi pokrenuli spor

Osim toga, Kina se odlučno protivi potencijalnom američkom zakonu koji se odnosi na 5G kompanije i banke

  • 0
Čip, čipovi Foto: Shutterstock

Kina je pokrenula spor protiv SAD, u okviru Svetske trgovinske organizacije (STO), zbog oštrih ograničenja Vašingtona na izvoz poluprovodnika.

Kako navodi CNBC, na osnovu tužbe, "Amerika želi da izoluje drugu po veličini svetsku ekonomiju iz domena visokotehnoloških komponenti".

U oktobru su SAD uvele pravila koja ograničavaju izvoz u Kinu, ako je reč o čipovima napravljenim korišćenjem američkih alata, kao i svih poluprovodnika dizajniranih za aplikacije veštačke inteligencije. Ovaj potez je efektivno slomio kinesku industriju poluprovodnika.

Tamošnje ministarstvo trgovine potvrdilo je trgovinski spor u saopštenju u ponedeljak, i optužilo SAD za "zloupotrebu mera kontrole izvoza i ometanje normalne međunarodne trgovine čipovima i drugim proizvodima".

Takođe se navodi da je spor STO "način da se problemi Kine rešavaju pravnim putem". Vašington je ostao pri stavu da su njegova ograničenja izvoza u interesu nacionalne bezbednosti.

Kineski spor oko čipova dolazi nekoliko dana nakon što je STO donela odluku da carine koje je bivši predsednik Donald Tramp uveo na uvoz čelika i aluminijuma krše pravila globalne trgovine. Kina je bila među zemljama koje su pokrenule akciju protiv američkih trgovinskih sporova, preko STO, i to može potrajati godinama.

Azijska velesila je preduzela i prvi korak - poznat kao zahtev za konsultacije. STO takođe ima odredbe u svojim pravilima koje dozvoljavaju zemljama da nameću ograničenja u interesu nacionalne bezbednosti, što bi Kini moglo otežati da dobije ovaj spor.

Huawei Mate50 Pro Huawei Mate50 Pro / Foto: Nikola Anđić

Problemi i sa 5G kompanijama

Kina se odlučno protivi potencijalnom američkom zakonu kojim bi se preduzeću Huavej i drugim kineskim 5G kompanijama ograničio pristup američkim bankama, izjavio je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova.

- Kina se snažno protivi američkoj generalizaciji koncepta nacionalne bezbednosti i zloupotrebi državne moći za suzbijanje kineskih preduzeća - rekao je Vang Venbin, na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Vang je dodao da će Kina "odlučno zaštititi" legitimna prava i interese kineskih kompanija, nakon što su američki poslanici iz obe stranke predstavili pomenuti predlog zakona.

Video: Ušli smo u superbrzi voz u Kini koji ide 306km na sat: Prelazi 1000km za 4 sata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>