• 0
 ≫ 

Gume made in Serbia za "audi", "porše", "micubiši"...

 ≫ 

Trenutno u fabrici radi 460 radnika a biće zaposleno još 120 do kraja sledeće godine

  • 0
Aleksandar Vučić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na otvaranju fabrike guma japanske kompanije Toyo Tire u Inđiji, da će se u tu proizvoditi gume made in Serbia za audi, porše, micubiši i druge najbolje automobilske brendove iz celog sveta.

"Danas je poseban dan, retki su takvi dani. Kada sam sada ulazio na sastanak sa predstavnicima kompanije, amabasador Katsumata mi je rekao - pre pet godina smo počeli da sanjamo ovaj san i posebno posle posete nedavno nastradalnog Šinzo Abea Beogradu. To je bila istorijska poseta i uspeli smo da pokrenemo stvari i dosanjali smo taj san. Ovo je jedina Toyo fabrika u Evropi i najbolja u celom svetu, po svom kvalitetu i opremljenosti", rekao je Vučić.

Izrazio je uverenje da to nije i poslednja Toyo fabrika koja će biti otvorena u Srbiji.

"Očekujemo da odavde u svetu, na severnoameričko i zapadnoevropsko tržište odu najbolje gume - made in Serbia, napravljene u Inđiji", naveo je Vučić. Naveo je da fabrika ima 117.000 metara kvadratnih, kao i da je investicija vredna 283 miliona evra, ali da će ukupno iznositi više od 300 miliona evra.

"Mi smo učestvovali kao vlada i drago mi je što nismo kasnili nijedan dan u isplati subvencija. Bar u nečemu da budemo kao Japanci", rekao je Vučić.

Kazao je da trenutno u fabrici radi 460 radnika i najavio da će biti zaposleno još 120 do kraja sledeće godine, ali da će se njihov broj i dalje povećavati bez obzira na visok automatizacije i digitalizacije kompanije.

"To je nešto što nam donosi brži rast BDP i veće plate i penzije", istakao je Vučić.

Vučić je rekao da je ambasador Japana u Srbiji Takahiko Katsumata dao veliku podršku otvaranju fabrike Toyo Tire u Inđiji koji je u razgovoru sa drugim investitorima sve najbolje govorio o našoj zemlji i bio tako naš najbolji ambasador.

Predsedndik je rekao da će naše Ministarstvo za nauku, kao i Kancelarija za dualno obrazovanje, morati da daju najbolje ljude sa beogradskog i novosadskog univerziteta ako hoćemo da Toyo otvori kod nas istraživački centar.

"To bi bio još jedan signal koliko je Srbija na dobrom putu i šta sve možemo zajednički da napravimo sa našim japanskim prijateljima", naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da je on danas najponosniji predsednik na svetu jer vidi takva dostignuća u našoj zemlji, sa nadom da će ih biti još mnogo.

"Molim radnike da na najbolji način predstavljaju Srbiju", poručio je Vučić.

Poručio je ambasadoru da očekuje da se ponovo za neku godinu nađu na nekom velikom otvaranju, rekao je Vucičh uz tradicionalni naklon.

Zatim su ambasador i generalni direktor korporacije Toyo Tire Takaši Šimicu tradicionalno razbili poklopac od sake bureta, ssto simboliccno oznaccava početak nove faze, a potom je i Darume lutki koja je japanski simbol sreće oslikano drugo oko. Prvo je bilo naslikano kada su počeli radovi na izgradnji fabrike, a sada che crvena Durume lutka ostati u fabrici kao uspomena na dan kada je fabrika otvorena.

Video: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>