• 6

Tamni oblaci nad Rusijom: Odlazi i najveći svetski proizvođač cementa

Holcim je odlučio da poslovanje "prebaci" lokalnom rukovodstvu

  • 6
Moskva Rusija grad Nova godina Foto: Tanjug/AP

Švajcarski gigant u oblasti cementa, Holcim, napušta Rusiju, saopštila je ta kompanija dnaas na svom Telegram kanalu.

Njena ruska jedinica biće prebačena u lokalni upravljački tim. Holcim je napomenuo da će njegova, sada već bivša jedinica, nastaviti da radi u Rusiji pod novim brendom, ali nije otkrio druge detalje sporazuma.

"Holcim je potpisao sporazum o prenosu ruske imovine na lokalno upravljanje. Ovim sporazumom je završena procedura izlaska kompanije sa ruskog tržišta, koja je najavljena u martu 2022. Holcim i rusko rukovodstvo ulažu sve napore da ovaj proces bude što ugodniji za zaposlene, kupce i sve uključene strane", navodi se u saopštenju.

Ruska kancelarija kompanije rekla je novinskom izdanju RBK da će "detalji biti objavljeni nakon što sporazum prođe sve faze odobrenja, uključujući i vladinu komisiju koja nadgleda strane investicije u Rusiji".

Holcim, deo Holcim grupe, specijalizovan je za proizvodnju građevinskog materijala i agregata, kao i gotovih betona. Osnovana spajanjem kompanija Lafarge i Holcim u julu 2015. godine, kompanija je zastupljena u 90 zemalja i ima ukupno 180 fabrika širom sveta, kao i godišnji proizvodni kapacitet od skoro 400 miliona tona.

Švajcarski gigant je i jedna od mnogih međunarodnih kompanija koje su napustile Rusiju ove godine: to tržište su napustile brojne evropske i japanske firme iz auto-industrije, domena energetike, trgovine, sektora usluga.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bl@

    14. decembar 2022 | 16:05

    I kad sve ovo prodje, molicete da vas prime nazad jer Rusija i tipuje na to: medjunajbogatijim drzavama svijeta u prirodnim resursima. Ne vjerujem da ce joj biti tesko naci nekog drugog da joj koristi resurse.

  • Ezra

    14. decembar 2022 | 17:23

    I odneli masine, sitovine, radnu snagu jel, a gde ce da nadju trziste

  • Boško

    14. decembar 2022 | 17:51

    Jesu im i naudili! Cementna industrija je najveca prevara'

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>