• 0

Turska počinje naplatu boravišne takse za turiste

Stopa će biti 2 odsto

  • 0
Bozcaada, Turska Foto: Shutterstock

Turska bi od 1. januara 2023. godine trebalo da počne naplatu boravišne takse za turiste što je odluka koja je trebalo da stupi na snagu još 1. aprila 2020. godine, ali je zbog pandemije prolongirana.

Kako je objavljeno u Službenim novinama Turske, stopa boravišne takse utvrđena je na 2%.

- Predmet boravišne takse je usluga noćenja u smeštajnim objektima kao što su hoteli, moteli, turistička naselja, pansioni, kampovi, planinske kuće. Državljanstvo ili boravišni status korisnika usluge neće se uzimati u obzir prilikom primene boravišne takse - navodi se u saopštenju.

Takođe, iz turske vlade su saopštili kako će plaćanja takse biti oslobođeni studenti koji žive u hostelima, pansionima i kampovima, kao i predstavnici diplomatskih misija akreditovanih u Turskoj, i međunarodnih organizacija s diplomatskim statusom.

- Boravišna taksta biće posebno prikazana na računima i sličnim dokumentima koje izdaju smeštajni objekti. Ovaj porez neće biti uključen u osnovicu PDV-a - pišu turski mediji.

Turski zvaničnici su naglasili kako 2023. godine očekuju da će u Tursku doći i do 60 miliona turista.

Video: Neverovatni hrišćanski manastiri uklesani u strmim stenama: Preko 3.000 pećinskih crkava

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>