• 0

Za spas propale berze zadužili su čuveni tim za bankrote: Direktor će biti plaćen 1.300 dolara po satu

Rej i njegov tim nisu tipični radnici

  • 0
John J. Ray, FTX Foto: Michael Brochstein/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novi izvršni direktor berze FTX plaćen je, kako navode mediji i 1.300 dolara po satu, a taj ceh, ići će na račun klijenata.

Reč je o novom izvršnom direktoru kompanije, Džon Džej Reju koji se oslanja na tim koji je upoznao tokom godina restrukturiranja stečaja, a kompanija im plaća milione za posao koji treba da bude razrešenje zamršene gomile računa propale berze.

Rej i njegov vrhunski tim nisu kao tipični radnici koji rade direktno za kompaniju. Umesto toga, kao bankari i advokati koji rade na stečajnom postupku, novi rukovodeći tim su profesionalni nezavisni izvođači radova. To znači, između ostalog, da im se zarada odmah isplaćuje, pre nego što bilo koji FTX investitor dobije naknadu za svoje gubitke.

Prema sudskim podnescima, novi izvršni direktor će prikupiti 1.300 dolara po satu plus "razumne troškove" za svoj rad na raspletu onoga što je američki tužilac nazvao "jednom od najvećih prevara u američkoj istoriji". To je na godišnjem nivou 2,6 miliona dolara, pod pretpostavkom da Rej radi standardnu 40-časovnu radnu nedelju tokom 50 nedelja tokom godine, uz dve nedelje neplaćenog odmora.

U jednom stečajnom slučaju na kojem je Rej radio, naplatio je 156 sati za 120.582 dolara. Poređenja radi, kada je vodio Enron kroz  proces oporavka od prevare 2005. godine, prikupio je skromnijih 1,2 miliona dolara na godišnjem nivou.

Rej takođe ima tim koji je sa njim radio na najmanje tri bankrota tokom poslednje tri decenije, uključujući restrukturiranje Enrona početkom 2000-ih, Nortela 2009. i Overseas Shipholdinga 2014.

FTX je do sada povratio imovinu u vrednosti od oko milijardu dolara, ali bi mogli da prođu meseci ili godine pre nego što se poverioci ozdrave. Enronovo restrukturiranje se oteglo više od decenije, na primer. Nortelov postupak i dalje traje, sad već 11 godina kasnije.

Video: Daniel Akerman meri sreću i zadovoljstvo radnika: Ovako će izgledati Balkan u narednih 5 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>