• 0

Rosbanka odgovorila na sankcije SAD: Bez transakcija u dolarima, evrima i dirhamima

Američko Ministarstvo finansija je saopštilo da je njen jučerašnji potez dalji korak u produbljivanju izolovanja Rusije iz globalnih tržišta zbog dešavanja u Ukrajini

  • 0
novac, dolari, evri Foto: Unsplash

Ruska Rosbanka je obustavila operacije u američkim dolarima, evrima i dirhamima nakon što su SAD uvele sankcije banci i njenom vlasniku Vladimiru Potanjinu.

Sjedinjene Države su u četvrtak sankcionisale Potanjina (61), njegovu holding kompaniju Interros, Rosbanku i članove njegove porodice. Rudarski gigant Nornikl, u kojem je Potanjin najveći akcionar, ne pominje se u saopštenju Vašingtona, prenosi Rojters.

Hoilding Interros poseduje 36 posto vlasničkog udela u Norniklu, najvećem svetskom proizvođaču paladijuma i rafinisanog nikla.

Rosbanka je u rubrici pitanja i odgovori na svojoj veb stranici potvrdila izvesna ograničenja u servisiranju klijenata.

- U aktuelnom okruženju, suspendovali smo operacije u američkim dolarima, evrima i dirhamima, ili onima koje uključuju jurisdikcije SAD i EU, jer trenutno ne možemo da nudimo transfere koji nam omogućavaju da garantujemo da strane korespondentske banke neće blokirati sredstva klijenata - saopštila je Rosbanka.

Banka je navela da klijenti i dalje imaju pun pristup svojim finansijama, ali da su ograničene njene mogućnosti da garantuje izvršenje plaćanja preko korespondentnih računa u Velikoj Britaniji, upozorivši da bi tamošnje aktivnosti klijenata mogle da postanu nedostupne.

Britanija je još 29. juna uvela sankcije prema Potanjinu.

Američko Ministarstvo finansija je saopštilo da je njen jučerašnji potez, kao deo paketa usmerenog na sektor finansijskih usluga Rusije, dalji korak u produbljivanju izolovanja Rusije iz globalnih tržišta kako bi se Moskvi otežalo da finansira "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

Potanjinov Interros je u maju zaključio ugovor o kupovini Rosbanke od Sosijete ženerala, pri čemu je neto prihod francuske banke pretrpeo udarac od 3,2 milijarde evra, napominje Rojters.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>