• 1
 ≫ 

"Vaše znanje i iskustvo mogu da pokrenu velike stvari": Poziv dijaspori da ulaže u Srbiji

 ≫ 

Privredna komora Srbije i globalni program Nemačke razvojne saradnje "Migracije i dijaspora" sprovodi kampanju sa ciljem da privuče i umreži što veći broj preduzetnika iz dijaspore i Srbije

  • 1
Vizual, pks Foto: Nikola Ozimkovic

Kampanja pod sloganom "Uključite se. Vaše znanje i iskustvo mogu da pokrenu velike stvari", koju sprovodi  Privredna komora Srbije (PKS) zajedno sa globalnim programom Nemačke razvojne saradnje “Migracije i dijaspora” (PMD), ima za cilj da kroz platformu Poslovni atlas Srbije i projekat "Link up" privuče i umreži što veći broj preduzetnika iz dijaspore i Srbije, radi investiranja u srpsku privredu, razmene znanja i jačanja saradnje.

Kampanja je posvećena srpskoj dijaspori, najviše u Nemačkoj, zatim poslodavcima, preduzetnicima, akademskoj zajednici, ali i sveobuhvatnoj javnosti u Srbiji, ukazujući na značajan ljudski i finansijski kapital koji Srbija ima u dijaspori.

- Očekujemo da će pozitivni primeri angažmana predstavnika naše dijaspore povećati interesovanje za ovu temu i dodatno unaprediti svest o značaju uspostavljanja čvrstih, stabilnih i institucionalizovanih odnosa između pripadnika dijaspore i zemlje porekla, čime će se stvoriti dobra osnova za jačenje poslovnih i drugih veza - ističe Đorđe Andrić, rukovodilac Centra za podršku investicijama i javno-privatno partnerstvo PKS.

On je podsetio da je PKS jedan od strateških partnera Međunarodnog centra za razvoj migracione politike (ICMPD) u implementaciji "Link Up! Srbija2", čiji je cilj unapređenje poslovne saradnje sa srpskom dijasporom u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj kroz investicije, pristup znanju, poslovne mreže, partnere i finansiranje.

- Zahvaljujući ovom projektu, srpska dijaspora prilikom ulaganja dobija institucionalnu podršku na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, a organizovali smo u septembru i krajem novembra investicione konferencije u Beču i Cirihu na kojima je dijaspori predstavljen veliki broj investicionih projekata u Srbiji. U januaru je planirana konferencija u Štutgartu - najavljuje Andrić.

Program u 22 zemlje

PMD se sprovodi po nalogu nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u 22 zemlje sveta, kako bi se podstakli ključni akteri u zemlji da u većoj meri koriste pozitivne efekte regularnih migracija i angažovanje dijaspore za svoj društveno-ekonomski razvoj.

Implementacioni partneri u sprovođenju programa u Srbiji su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i Komesarijat za izbeglice i migracije.

- Savezna Republika Nemačka jedna je od najatraktivnijih zemalja destinacije za migrante sa ovih prostora i u toj zemlji postoji jaka i mnogobrojna dijaspora. Profesionalno i finansijsko angažovanje dijaspore bi moglo snažno uticati na razvoj Srbije i dovesti do opšteg poboljšanja uslova u zemlji. Dodatno, ono bi moglo uticati i na smanjene broja ljudi koji napuštaju zemlju u cilju potrage za željenim prilikama u inostranstvu. Usvajanjem Strategije o ekonomskim migracijama za period 2020-2027, Srbija je potvrdila spremnost za upravljanje migracionim tokovima i kroz dodatni podsticaj angažmana dijaspore - izjavila je Marija Bogdanović, vođa programa “Migracije i dijaspora“ i "Migracije za razvoj" u Srbiji.

Zajedničke aktivnosti PKS i GIZ-a u okviru programa PMD obuhvataju različite vidove saradnje u okviru koje je kreiran i promotivni video koji predstavlja pozitivne primere iz prakse u nameri da podstakne angažman naše dijaspore na unapređenju privrednog razvoja Srbije i doprinese jačanju svesti o pozitivnim efektima cirkularnih migracija uopšte.

Kampanja će biti realizovana do 20. januara.

Video: Vesna Laković van Kempen: Da li ste stvarno prisutni glavom tamo gde ste i fizički?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    17. decembar 2022 | 07:31

    Nama treba jako malo za sreću ali da bi se to desilo treba da stavimo u stroj državni sistem da bude pravedan i funkcionalan i onda će dolaziti mnogi da ulažu kod nas... Ali eto, ne da nam se još...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>