• 0
 ≫ 

Hrvatska izglasala ekstraporez za velike firme: Imaće element solidarnog doprinosa

 ≫ 

Novi namet plaćaće preduzeća koja su u 2022. imala godišnji prihod od približno 40 miliona evra

  • 0
finansije, taksa, porez, statistika, analiza, grafik, grfici, finansijki izveštaj, transakcije, prihodi rashodi

Foto: Shutterstock

Hrvatski Sabor izglasao je danas na vanrednoj sednici Zakon o dodatnom porezu na dobit preduzeća, prema kojem će obveznici tog poreza biti firme s povećanom dobiti nezavisno od delatnosti koju obavljaju.

Za uvođenje ekstraporeza izjasnilo se 96 poslanika, a protiv je bilo 37, izveštava Hina.

Novi namet plaćaće preduzeća koja su u 2022. imala godišnji prihod veći od 300 miliona kuna (približno 40 miliona evra), i to po stopi od 33 posto, ali samo na dobit veću za 20 posto u odnosu na četvorogodišnji prosek.

Porez je jednokratan, a prikupljena sredstva će prvenstveno ići za podršku krajnjim kupcima energije, pre svega ranjivim domaćinstvima, tako da dodatni porez na dobit ima element solidarnog doprinosa.

Izglasano je jos nekoliko finansijskih zakona, među kojima su i izmene Zakona o kreditnim institucijama, kako bi se osiguralo da od 1. januara 2023. godine Evropska centralna banka može da obavlja nadzor kreditnih institucija u Hrvatskoj.

Izmenjen je i Zakon o porezu na dohodak, prema kojem plate više ne moraju obavezno da se isplaćuju na tekući račun jer je sistem poreske uprave sada tako povezan da to nije nužno.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>