• 14

Zašto je pronalazak kalcita važan za privredni razvoj zemlje? Mogao bi da zameni litijum baterije

Njegova primena je izuzetno širokog spektra i koristi se gotovo u svim industrijama

  • 14
kalcit Foto: Pixabay

Pronalazak kalcita u našoj zemlji, o čemu je juče u svom obraćanju izvestio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, veoma je važan za našu privredu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike, Srbija je veoma bogata mineralnim sirovinama, "uključujući i onima koje Evropska unija prepoznaje kao kritične za privredni razvoj".

Prenosimo saopštenje Ministarstva u celosti:

"Ministarstvo rudarstva i energetike oseća se obaveznim da javnosti približi značaj i upotrebnu vrednost ovog minerala pogotovo njegove ekološke karakteristike, imajući u vidu da se ovaj mineral upravo koristi, između ostalog, i u filterima za prečišćavanje vode i odsumporavanje.

Kalcit je vrsta kalcijum karbonata (formula CaCo3), izuzetno čistog prirodnog kalcijum karbonata - u našem slučaju čistoće 99,63 procenta, što ga čini jednim od najčistijih kalcijum karbonata u svetu. Njegova primena je izuzetno širokog spektra i koristi se gotovo u svim industrijama - od boje lakova, plastike, papira, pa sve do sirovine za farmaciju, kozmetiku, aditiva za prehranu, u hemijskoj industriji...

Vrednost kalcijum karbonata je srazmerno velika njegovoj čistoći, tačnije kada nema primese olova, žive, kadmijuma, magnezijuma u velikim količinama, baš kao onaj koji je nađen u Srbiji. Uspešno se vrše istraživanja mogućnosti primene kalcijuma za proizvodnju baterija budućnosti koje bi mogle da zamene litijumske baterije.

Vađenje kalcijum karbonata je jednostavno, bezbedno i nije štetno po životnu sredinu, zahvaljujući savremenim tehnologijama koje se koriste u postupku. Kiselost šuma se rešava kalcijum karbonatom, koristi se za odsumporavanje u filterima u elektranama na ugalj i fabrikama. Takođe se koristi i u filterima za vodu i za poboljšanje PH vrednosti zemljišta vode u bazenima i kao reagens u laboratorijama.

Bitno je napomenuti da se trenutno za industrije farmacije, kozmetike i prehrambene reagense, sirovina kalcijum karbonata uvozi u Srbiju i region u potpunosti, što otvara prostor za pozicioniranje Srbije kao vodećeg regionalnog izvoznika u budućnosti.

Stav kojim se Ministarstvo rudarstva i energetike u potpunosti rukovodi jeste da moderno rudarstvo i zaštita životne sredine mogu i moraju biti komplementarni procesi. Takva strategija najbolje se može primeniti upravo na kalcitu, čime bi se obezbedilo ne samo puko očuvanje životne sredine, već aktivno učešće u njenoj zaštiti.

Naša mineralna bogatstva će nam mnogo značiti u godinama koje dolaze, imajući u vidu da su mineralni resursi ključni i za proces energetske tranzicije, za razvoj novih, ekološki prihvatljivih tehnologija bez kojih nema razvoja obnovljivih izvora energije, skladištenja električne energije i novih “pametnih” tehnologija.

Naš cilj treba da bude ne samo da sačuvamo rudarstvo, već da omogućimo dalji razvoj i modernizaciju, gde je jedna od najbitnijih stvari da stalno podižemo zahteve i kriterijume kad je reč o uticaju na životnu sredinu. Mineralno bogatstvo naše zemlje pripada ne samo sadašnjim, nego i budućim generacijama, i zbog toga je važno da znamo čime raspolažemo i kakav je potencijal kad je rudarstvo u pitanju", zaključuje se.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima

    16. decembar 2022 | 20:07

    Rusima smo dali nalazista nafte u vojvodini,kinezima smo dali zlato,srebro bakar i ostale metale. Sad i amerima da damo litijum i onda mozemo da zivimo kao ovi bosonogi u africi. Mi ce radimo za saku pirinca,a oni ce da kupe kajmak

  • Sasa

    16. decembar 2022 | 20:16

    Nas problem je u tome sto dajemo sirovinu umesto gotovog proizvoda. Zar ne bi bilo bolje da mi vadimo zlato i prodajemo ga umesto kineza. Pazi sta mi izvozimo u kinu...bukovo drvo?!!! Pa kako mi da snabdemo kineze sa bukovinom. Oni njihovo cuvaju,a nase secu. Mi smo ekonomski tigar,ali u izvozu sirovina!

  • kale

    16. decembar 2022 | 18:45

    Nadam se da ce iskljucivo domace firme i tehnologija biti angazovane u eksploataciji i preradi tih rudih bogastava. Nikako stranci!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>