• 4

Brnabić: Sve bolja ekonomska saradnja sa SAD, dovesti više američkih kompanija

Posebno je razmatrana tema unapređenja saradnje u okviru inicijative Open Balkan

 • 4
Ekonomija, Evropa, biznis, investicije

Foto: Shutterstock

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, na sastanku sa predstavnicima UO Američke privredne komore (AmC ham) u Srbiji, da je ekonomska saradnja dve zemlje sve bolja, kao i da treba dovesti više američkih kompanija u našu zemlju, ali i promovisati Srbiju na američkom tržištu.

Glavne teme razgovora su bile prioriteti AmCham, nastavak i podrška reformama, a pre svega u oblastima digitalizacije, zdravstva, Zelene agende i zaštite životne sredine, a posebno je razmatrana tema unapređenja saradnje u okviru inicijative Open Balkan.

"Drago mi je da sam danas imala dobar i konstruktivan sastanak i dobre inicijative da u oblastima kao što su digitalizacija, zdravstvo, zaštita životne sredine, kao i regionalne inicijative, naročito inicijativi Otvoreni Balkan, možemo da rešavamo neke probleme, ali i da promovišemo Srbiju na američkom tržištu, kako bi sa jedne strane doveli više kompanija u Srbiju, a sa druge strane otvorili američko tržište za naše kompanije", rekla je Brnabićeva.

Ona je kazala da je odmah ove nedelje, nakon konferencije Američke privredne komore na kojoj je predstavila analizu i rezultate istraživanja svojih članova "Deseto prolazno vreme", organizovan radni sastanak na kome je razgovarano o onim oblastima koje muče njihove članove odnosno u onim oblastima gde oni vide da možemo da radimo zajedno.

"Da dodatno poboljšamo potencijale za investicije, ali i konačno kvalitet života svih naših građana", dodala je premijerka.

Istakla je da imamo najbolju moguću saradnju sa SAD i američkim kompanijama i da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje u 2021. prešla milijardu evra i da se očekuje da na kraju 2022. bude značajno veća.

Predsednik AmC ham Stefan Lazarević je zahvalio premijerki Brnabić i njenom timu na otvorenom i konstruktivnom dijalogu u okviru kojeg je, kako je rekao, dogovoren niz aktivnosti na kojima će sa vladom zajedno raditi u 2023. godini, sa ciljem poboljšanja uslova poslovanja u Srbji i smanjenja efekta krize.

"Takođe, zajedno ćemo nastaviti dijalog i pratiti stepen realizacije aktivnosti, koja u domenu digitalizacije, Zelene agende, zdravstva i Otvorenog Balkana, pre svega, ima za cilj da unapredi efikanosti adminstracije i pravosuđa i poveća nivo transparentnosti u načinu odlučivanja i funkcionisanju", rekao je Lazarević.

Istakao je da je cilj da se modernizuje zdravstveni sistem i unapredi zaštita životne sredine, omogući diverzifikacija izvora snabdevanja energijom, kao i da se Srbija učini još atraktivnijom za investicije.

 

Video: Gradonačelnik Pirota o projektima za sledeću godinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Petar

  16. decembar 2022 | 17:30

  Ko ih želi neka ih sebi u kucu dovede .Da dođu i uzivaju u subvencijama ,malo su nam oteli samo 16%

  6
  2

  Podelite komentar

 • Miko

  16. decembar 2022 | 17:07

  Kako bi bilo dobro da odete vi njima nogo da ih dovodite ovamo. Previse ste toga doneli .

  6
  2

  Podelite komentar

 • Ma da

  16. decembar 2022 | 18:05

  Sve trče americke kompanije u rusku i kinesku koloniju...

  5
  1

  Podelite komentar