• 0

"Barska plovidba" izgubila najmanje 160.000 evra? Brod im osam dana bio "zarobljen" u Vankuveru

Brod pod nazivom "Budva" navodno je bio zarobljen od 7. do 15. decembra u luci u Vankuveru nakon što je kanadska inspekcija pronašla 33 nedostatka na njemu

  • 0
Brod Budva Foto: Uprava policije

Pomorska kompanija "Barska plovidba" navodno je pretrpela veliku finansijsku štetu nakon što joj je jedan od brodova prinudno zaustavljen na osam dana u luci u Kanadi pišu podgoričke Vijesti.

Kako navodi podgorički list, šteta nezvanično iznosi najmanje 160.000 evra, na šta treba dodati i druge troškove u vezi sa neplaniranim zadržavanjem broda, poput otklanjanja nedostataka i kašnjenja isporuke tereta.

Brod pod nazivom "Budva" navodno je bio zarobljen od 7. do 15. decembra u luci u Vankuveru nakon što je kanadska inspekcija pronašla 33 nedostatka, zbog čega nije dozvolila isplovljavanje do otklanjanja nepravilnosti.

Prema nezvaničnm informacijama Vijesti, veći deo konstatovanih nedostataka odnosi se na tehničko stanje broda i delova njegove opreme, ali i manjkavosti u opremi za spasavanje ili u poštovanju procedura za sigurnost na moru i u lukama.

Kako se navodi, ovo je izuzetno loš i zabrinjavajući podatak s obzirom da je brod star samo osam godina i da je tek sad u drugoj polovini trajanja svoje, prvi put 2019. godine obnovljene klase, (redovnog petogodišnjeg detaljnog tehničkog pregleda broda od strane klasifikacionog društva koje mu daje sertfikat o sposobnosti za plovidbu).

Brod je trebalo da deo tereta iskrca u Vankuveru, a ostatak u Kini, pa je neplanirano zadržavanje stvorilo dodatne probleme i troškove unajmitelju, danskoj komapniji “Norden", koje će se na kraju preliti na vlasnika broda - kompaniju "Barska plovidba".

Kako prenose Vijesti, ugovori o vremenskom najmu brodova pod kakvim je i “Budva” angažovana za “Norden” vrlo su precizni u tome da li je vlasnik/operater broda ili unajmitelj odgovoran, tako da je neplanirano zadržavanje broda zbog njegovih tehničkih i nedostataka koji se mogu pripisati neodgovornosti posade, prouzrokuje direktnu finansijsku štetu za vlasnika/operatera.

"Dok traju takve okolnosti kao što ih je 'Budva' imala u Vankuveru, brod je u tzv. 'off hire' (van najma) statusu koji se računa u satima, pa je 'Barska plovidba' tokom svakog sata stajanja 'Budve' u Kanadi gubila preko 800 evra najma od 'Nordena'", prenose Vijesti.

Navodno brod prošao tehnički pregled

Na sajtu Ministarstva transporta Kanade još uvek nema objavljenih podataka o trgovačkim brodovima koji su u kanadskim lukama zadržani zbog konstatovanih nedostataka ovog meseca, a među kojima bi navodno trebalo da se nađe i “Budva”.

Ukoliko se ispostavi da su informacije tačne, a do kojih su Vijesti došle preko izvora bliskog poslodavcu "Barske plovidbe", mogle bi da utiču i na druge crnogorske brodove. Odnosno mogli bi biti pod pojačanom pažnjom inspekcija i kontrola, ako se uoči trend da flota ne poštuje standarde i ima problema sa tehničkom ispravnošću.

To za sobom povlači i niz dodatnih negativnih efekata po brodare poput uvećanih premija osiguranja i sličnog.

Kako prenose Vijesti, tehnički direktor koji je proveravao stanje broda nije uvideo nedostatke.

Naime, "Budva" je navodno pre tri meseca putovala na prelged u Australiju, gde je utvrđeno da je u odličnom tehničkom stnaju, međutim tehnički direktor nije podneo detaljni pisani izveštaj o rezultatima pregleda broda.

Zbog toga su predstavnici manjinskih akcionara “Barske plovidbe”, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” ljuti i smatraju da izrvšni menadžment kompanije mora da snosi odgovornost i posledice za pričinjenu štetu.

Većinski deo "Barske plovidbe" je u državnom vlasništu, a kako navodi podgorički list, ni nakon dva dana nisu odgovorili na pitanja redakcije.

Podsetimo, brod "Budva" je u maju 2020. godine bio u jeku pažnje jer je u nemačkoj luci Hamburg otkrivena i zaplenjena pošiljka od 500 kilograma kokaina.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>