• 0

"Vlasti su imale priliku da deluju, ali su nam okrenule leđa": Masovni štrajk medicinskih sestara

Traže povećanje plata, budući da inflacija "jede" kućne budžete radnika

  • 0
medicinska sestra telefon posao spava na poslu, umor Foto: Shutterstock

Britanska vlada je ponudila povećanje prosečne plate od 4,0 posto medicinskim sestrama, uoči njihovog drugog štrajka - planiranog za utorak, širom zemlje, u momentu kada inflacija iznosi više od 10 procenata.

Viši ministar Oliver Dauden izjavio je da je vlada "odlučna" u stavu da ne popusti po pitanju plata.

Procenjuje se da će 10.000 medicinskih sestara u Državnoj zdravstvenoj službi u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj sutra ponovo obustaviti rad, nakon štrajka održanog u četvrtak, jer nisu zadovoljne povećanjem koje im je ponuđeno, prenosi Rojters.

- Naš odgovor na ovo će biti odlučan, jer bi bilo neodgovorno dozvoliti da plate u javnom sektoru i inflacija izmaknu kontroli i zato što imamo širu obavezu prema javnosti da obezbedimo da naše javne finansije držimo pod kontrolom - rekao je Dauden za britanski javni servis BBC.

Gardijan je, međutim, izvestio u nedelju kako se očekuje da će britanski ministar zdravlja, Stiv Barkli, kontaktirati sindikate u zdravstvu, ne bi li podstakao nove razgovore u cilju sprečavanja daljih štrajkova.

Sindikat medicinskih sestara Kraljevskog koledža (RCN), koji navodi da su realne zarade njegovih članova pale za 6,0 posto u poslednjoj deceniji, traži povećanje plata od 5,0 odsto iznad stope indeksa maloprodajnih cena, koja je u novembru iznosila 14 procenata.

Liderka RCN-a, Pat Kalen, izjavila je u petak da će medicinske sestre nastaviti proteste ukoliko ministri "ne počnu da učestvuju u pregovorima na smislen način".

- Vlasti su imale sve šanse da deluju, ali su odlučile da nam okrenu leđa - rekla je ona.

Dauden je saopštio da je preporuku o platama medicinskih sestara dalo nezavisno telo za reviziju zarada, koje je utvrdilo da će medicinske sestre dobiti minimalno povećanje od 1.400 funti, što je u proseku oko 4,0 odsto. Britanija se, inače, ove zime suočava sa talasom industrijskih štrajkova, uključujući proteste železničkih radnika, zaposlenih u pošti i zdravstvu.

Osoblje Hitne pomoći u Engleskoj i Velsu planira da štrajkuje u sredu i 28. decembra, a zaposleni u pograničnim službama koji rade na pasoškoj kontroli najavilu su obustave rada u periodu oko Božića.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>