• 3
 ≫ 

Ništa od pregovora, rudari Resavice nastavljaju štrajk: "Plata je neprihvatljiva"

 ≫ 

Predsednik Izvršnog odbora Sindikata radnika JP PEU "Resavica" podseća da je prosečna plata u jamskoj eksploataciji uglja 65.000 dinara sa svim dodacima koje imaju

  • 3
rudnik, rudari, kopanje rudnika Foto: Shutterstock

Rudari svih devet rudnika "Resavice" započeli su jutros potpunu obustavu rada, uz poštovanje zakonskog minimuma procesa rada, izjavio je za Tanjug predsednik Izvršnog odbora Sindikata radnika JP PEU "Resavica", Nebojša Milenković.

On je rekao da pregovori štrajkačkog odbora Sindikata radnika JP PEU "Resavica", ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović i predstavnika Ministarstva finasija, koji su jutros održani u Beogradu o povećanju plata rudara, nisu uspeli i da će štrajk koji je započet u svih devet jamskih rudinika biti nastavljen.

On je naveo da je obustava rada potpuna, uz poštovanje zakonskog minimuma procesa rada, što znači da rudari ne iskopavaju ugalj, već samo silaze u jame radi njihovog održavanja.

Milenković je dodao da su razgovori bili "korektni" i da smatra kako postoji mogućnost da budu nastavljeni do postizanja dogovora.

- To što nam je ponuđeno je još uvek neprihvatljivo za nas, tako da nastavljamo štrajk do ispunjenja uslova i čekamo odgovore na naše zahteve. Razumemo mi da država ima problema, ali mi ne možemo da živimo s platama koje su ispod republičkog proseka. Nismo tražili veliko povećanje, tražili smo minimalno i smatramo da država to može da reši.

Milenković podseća da je prosečna plata u jamskoj eksploataciji uglja 65.000 dinara sa svim dodacima koje imaju. Milenković je naveo da je jedan od zahteva sindikata da se stvore uslovi za nastavak rada u rudniku "Soko", objasnivši kako bi se tamo za početak obnovila površinska eksploatacija uglja, dok se ne stvore uslovi za nastavak rada u jami koja je zarušena nakon nesreće koja se u tom rudniku dogodila 1. aprila ove godine, a u kojoj je osam rudara stradalo i još 20 ih je povređeno.

Precizirao je da površinska eksploatacija uglja u rudniku "Soko" može odmah da počne, ali je neophodno da državno Preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" plati rudnu rentu za svih devet rudnika, kako bi se dobila dozvola od Ministarstva rudarstva i energetike za natavak rada u rudniku "Soko".

Prosečna plata u "Resavici" je 65.000 dinara, a zaposeno je oko 3.600 radnika.

Video: Tuga stanovnika za nekadašnjim rudnikom u Milićevcima: Od njega smo hranili porodice

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kale

    19. decembar 2022 | 13:01

    Podrska radnicima, ne ulazite u te jame bez 100000 dinara!

  • vladimir

    19. decembar 2022 | 14:15

    Stvarno sramota za drzavu za sve druge gluposti ima , a za rudare koji rade najtezi poso nema . U Beogradu radnik na trafiku uzme tu platu SRAMOTA

  • Kuka I motika

    12. januar 2023 | 16:55

    Sramota da jedan nastavnik koji radi 3 sata dnevno i stalno strajkuje, ima vecu platu od rudara, koji svakog dana rizikuje zivot ulazeci u jamu. Smanjite plate prosveti i onako moramo placate privatne casove iz svih predmeta!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>