• 0

Trideset milionera pobeglo iz obećane zemlje: Otišao im i najbogatiji

Otišao i nekada najbogatiji Norvažani

  • 0
Nafta, Norveška, Oil Rig Supply Boat at Bergen Harbor, Norway Foto: Shutterstock

Kada je porez u pitanju, bogati Norvežani ipak nisu veliki rodoljubi. Kako navodi Financial Times pozivajući se na zvanične statistike, tokom ove godine više od 30 norveških milijardera i milionera odjavilo je prebivalište u toj skandinavskoj državi i prijavilo prebivalište u Švajcarskoj.

Među njima je Kjell Inge Roke, nekada najbogatiji Norvažanin čiji se poslovi protežu od ribarstva do naftne industrije. Osim u Švajcarsku, deo norveških bogataša od poreznika se "sklonio" na Kipar kao i u Italiju i Kanadu.

Novac kojeg nema

Kako sada stvari stoje, egzodus bogataša će se nastaviti – jedan od njih je i Fredrik Haga, 31-godišnji suosnivač milijardu dolara vredne kompanije Dune koja se bavi podacima o kriptovalutama koji je FT-u otkrio jekom vikenda i formalno prijavio svoje prebivalište u švajcarskom kantonu Zug.

U srcu problema je poreska reforma u koju kreće vlada u Oslu, a za koju bogati Norvežani, ali i poreski stručnjaci tvrde da će narušiti konkurentnost države.

Naime, sva imovina vrednija od 1,7 milijuna kruna (oko 170.000 evra) oporezivaće se po stopi od 1,1 posto. Švajcarska s druge strane takođe oporezuje bogataše, ali strani državljani koji prijave prebivalište mogu da dobiju poseban tretman.

Nakon što je Francuska 2018. ukinula porez na imovinu zamenivši ga porezom na nekretnine, Norveška je ostala jedna od retkih država u Evropi koja dodatno oporezuje bogataše.

Video: EU i Norveška donirale medicinsku opremu Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>