• 0

Ministri energetike EU bez dogovora o ceni gasa, nemački lobi kaže da je sve to "politička iluzija"

Istovremeno, porast cene energije utiče na kupovnu moć čak 85 % građana Unije

  • 0
Nemačka crni led ledena kiša nevreme poledica Foto: Tanjug/AP

Nemački gasni lobi Cukunft Gas (Zukunft Gas) ocenio je danas da su pokušaji Evropske unije da ograniči veleprodajne cene gasa "politička iluzija" koja neće funkcionisati u praksi.

Tim Keler, generalni direktor Cukunfta, izjavio je za Rojters da bi bilo razumnije zauzdati potražnju putem opšteg evropskog mehanizma za raspodelu količine gasa.

- To, međutim, nije na stolu u Briselu - dodao je.

Ministri energetike EU sastali su se danas u Briselu, u pokušaju da postignu dogovor o ograničenju cene gasa, za šta je češko predsedništvo ponudilo kompromisan predlog, budući da mesecima nisu uspeli da se usaglase oko metode za limitaranje cene.

Inače, Nemačka, najveća članica EU i najveće tržište gasa u kontinentalnoj Evropi, kritikovala je predložena ograničenja, strahujući da će ona blokirati pristup evropskim kupcima gasa na svetskom tržištu.

Danas je, takođe, objavljeno da porast cene energije utiče na kupovnu moć 85 % građana EU.

Istraživanje Evrobarometra pokazuje da je, prema mišljenju ogromne većine ispitanika, porast cena energije uticao na njihovu kupovnu moć, objavila je danas služba za statistiku Unije.

kuća, grejanje Foto: Shutterstock.com

Dok 56 odsto veruje da su nedavna povećanja cena uglavnom posledica agresivnog ponašanja Rusije, 38 odsto građana Unije ne misli tako.

Prema istraživanju, 82 odsto građana želi da EU nastavi da preduzima akcije kako bi što pre smanjila svoju zavisnost od ruskih fosilnih goriva. Velika većina veruje da rat u Ukrajini čini ulaganje u obnovljive izvore energije još hitnijim, a 83 odsto smatra da cena struje ne bi trebalo da zavisi od cene gasa.

Skoro polovina ispitanika, 49 odsto, smatra da će mere koje EU preduzima za poboljšanje ekonomske situacije imati pozitivan uticaj, dok 18 odsto smatra da će imati negativan uticaj; 22 odsto misli da neće uticati.

Video: Beč gradi prvu geotermalnu toplanu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>