• 3
 ≫ 

Postignut dogovor EU oko cene gasa: Gornja granica 180 evra po megavat satu

 ≫ 

Ministri energetike članica EU složili su se da se gornja granica cene gasa aktivira kada referentna cena premaši 180 evra po megavat-satu

  • 3
Evropska unija, zastava Foto: Tanjug/AP

Ministri energetike zemalja Evropske unije postigli su dogovor o gornjoj granici cene gasa, objavio je danas na Tviteru portparol Češke, koja predsedava rotirajućim predsedništvom EU.

Dogovor je usledio nakon višenedeljnih pregovora o ovoj hitnoj meri koja je podelila mišljenja u celom bloku, koji pokušava da ukroti energetsku krizu, prenosi Tanjug.

Prema zvaničnicima i dokumentu u koji je Rojters imao uvid, ministri energetike članica EU složili su se da se gornja granica cene gasa aktivira kada referentna cena premaši 180 evra po megavat-satu (MWh).

Gornja granica cene gasa u EU bi počela da se primenjuje ako cene na terminskom trgovanju na holandskom gasnom čvorištu TTF pređu nivo od 180 evra/MWh tokom tri dana uzastopno, prema dokumentu u kojem se detaljno opisuje sporazum.

Ograničenje može da se aktivira od 15. februara nadalje i u početku se neće primenjivati na vanberzansko trgovanje (OTC), piše u dokumentu.

Tri evropska zvaničnika izjavila su da je Nemačka - koja je bila skeptična po pitanju ograničenja cena - glasala danas za podršku dogovoru EU, uprkos tome što je izrazila zabrinutost da će ta mera uticati na sposobnost Evrope da privuče isporuke gasa na cenovno konkurentnom globalnom tržištu.

Nemačka i druge zemlje koje su skeptične prema ograničenju cene zatražile su dodatne mere zaštite kako bi osigurale da ograničenje bude suspendovano ako bude imalo negativne posledice, prenosi britanska agencija.

Video: Novih 100 autobusa u garaži GSP, pogon im je na prirodni gas

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gradjanin

    19. decembar 2022 | 19:53

    U prevodu: - Posto je hleb? - 100 din. - E pa ja necu da ga platim vise od 50. - Dobro, onda ostani gladan.

  • Zlatko

    19. decembar 2022 | 22:42

    Jeli administrator ministarstva istine ime drugo ime Zec.Pa ne može se sakriti istina da je Rusija Kini i Indiji doslovno prisiljena prodavati naftu i plin s popustom koji je mnogo manji nego cijena prema EU.A to sigurno nebi radili da ne moraju prodati da uravnoteže svoj buđet.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>