• 5
 ≫ 

Zemlje EU nastavljaju da poručuju rusku naftu: Jedna od njih je Nemačka

 ≫ 

Najveća poljska rafinerija nafte, Orlen, ima ugovor sa Transnjeftom za 200.000 tona nafte mesečno

  • 5
Rusija, nafta, zlato Foto: Pixabay

- Nemačka i Poljska zatražile su cevovodne isporuke nafte od Rusije do 2023. godine - rekao je u ponedeljak šef državnog snabdevača naftom, Transnjefta, Nikolaj Tokarev, u intervjuu za Russia 24 TV.

Obe zemlje su ranije rekle da će odustati od cevovodnih isporuka ruske nafte do kraja godine. Prema rečima Tokarjeva, Varšava očekuje da će primiti 360.000 tona ruske sirove nafte ovog decembra i 3 miliona tona više u 2023.

On je dodao da je Berlin takođe dao porudžbinu za prvi kvartal sledeće godine, ali nije precizirao koliki je traženi obim, piše RT.

Najveća poljska rafinerija nafte, Orlen, ima ugovor sa Transnjeftom za 200.000 tona nafte mesečno, koji ističe u decembru 2024. Ranije ove godine, Berlin je takođe rekao da će prestati da kupuje naftu preko Družbe 31. decembra.

Embargo EU na rusku naftu, koji je stupio na snagu 5. decembra, ne odnosi se na naftovod Družba, a cilja samo na pomorsku isporuku.

Južni krak naftovoda isporučuje naftu u Češku Republiku, Slovačku i Mađarsku, koje se u velikoj meri oslanjaju na ruske isporuke.

U međuvremenu je došlo do eksplozije na gasovodu Urengoj-Pomari-Užgorod, koji ide iz Rusije kroz Ukrajinu, zbog čega je skočila cena gasa.

Video: Naftaši se ubrzano digitalizuju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>