• 0

Nakon Blizarda na redu Netfliks? Majkrosoft ima velike planove za narednu godinu

Dve kompanije, Netfliks i Majkrosoft, već su ostvarile jedan vid saradnje

  • 0
Microsoft Majkrosoft Foto: Shutterstock

Izvršni direktor kompanije Majkrosoft, Satja Nadela, ima velike ambicije za narednu godinu. Kako prenosi Rojters, Netfliks bi mogao da postane deo velike Majkrosoft grupe.

Podsetimo, od kako je došao na čelo kompanije, 2014. godine, Nadela je napravio niz akvizcija, među kojima je i ona od  2,5 milijardi dolara za kompaniju koja stoji iza hit igre "Minecraft". Kasnije je kompanija kupila LinkedIn za 26 milijardi i softver za prepoznavanje govora i veštačke inteligencije "Nuance" za 20 milijardi dolara.

Daleko najveća kupovina bila je odluka da preuzmu Blizard za 69 milijardi dolara. Ipak, ne ide sve uvek tako glatko za Majkrosoft, pa se tako bore sa američkim regulatorima za preuzimanje igre "Call of duty".

Kako navode regulatori, konzola Xbox i igrica "Call of duty" pod istim krovom, su prosto zabrinjavajući i mogu dovesti do dominacije na tržištu. 

Dve kompanije, Netfliks i Majkrosoft, već su ostvarile jedan vid saradnje. Naime, platforma za striming filmova i serija iskoristila je Majkrosoft kao partnera za oglašavanje.

Jedan od razloga, zašto je Majkrosoft zainteresovan za kupovinu Netfliksa, je kako navodi Rojters, želja da pruži striming video igara na više uređaja. S druge strane, i Netfliks ima svoje ideje o gejming svetu, a sa Majkrosoft daleko brže to može da ostvari.

S obzirom da je tržišna vrednost Majkrosofta početkom decembra bila čak 13 puta veća u odnosu na Netfliks, ne bi trebalo da predstavlja problem za kompaniju da priušti platformu.

Međutim, bilo bi teško pronaći značajne uštede. A nakon oporezivanja operativnog profita od 8 milijardi dolara koji analitičari projektuju za Netfliks 2024. godine, podrazumevani povraćaj investicije bio bi samo polovina prosečne cene kapitala od 8% po analitičarima Morningstara.

Video: Comtrade i Microsoft partneri već 20 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>