• 0

PFAS hemikalija ima svuda oko nas: Kupujete li ovu vrstu tiganja i tepihe otporne na fleke?

Kompanija 3M je donela važnu odluku, vezanu za svoju proizvodnju posuđa

  • 0
tiganj za palačinke Foto: Shutterstock

Proizvođački gigant 3M saopštio je da će prestati da proizvodi i koristi takozvane "večne hemikalije", odnosno materijale koji se uobičajene koriste za izradu posuđa, povezani su sa nizom zdravstvenih problema, uključujući rak.

Kompanija, koja takođe proizvodi Post-Its (lepljive beleške), kao razlog za to je istakla povećanu zabrinutost regulatora i potrošača u vezi sa supstancama, poznatim kao PFAS.

U pitanju su materijali perfluoroalkil i polifluoroalkil, iliti hemijske supstance koje se masovno koriste u industriji i potrošačkim proizvodima širom sveta, još od 1950-ih godina prošlog veka.

Najpre ih nalazimo u posuđu sa neprijanjajućim dnom, koje je privlačno mnogim domaćicama i kuvarima, jer mogu da spremaju hranu bez bojazni od lepnjenja za sud.

Ali, ove supstance takođe ima u vodootpornoj odeći, tkaninama i tepisima otpornim na fleke, kao i u kozmetici, ponekim vatrogasnim penama, proizvodimaotpornim na masnoću, vodu i ulje.

PFAS se koristi i u proizvodnji plastike i gume, zatim za izolaciju električnih provodinka. Dakle, kao što možete zaključiti, "večnih hemikalija" ima svuda oko nas.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), postoji najmanje 4.730 različitih PFAS-ova, pri čemu se u bazi podataka o toksičnosti Američke agencije za zaštitu životne sredine (EPA) - može naći čak 8.163 ovih supstanci.

Prema pisanju BBC, američka multinacionalka 3M je odlučila da pokrene ovu kampanju, nazvanu "pobedom za javno zdravlje", upravo zato što je upotreba PFAS-ova uzela maha. Istraživači kažu da se ove hemikalije ne razlažu u normalnim uslovima životne sredine, a takođe su pronađene u vodi, zemljištu i hrani - u opasnim koncentracijama.

Mek donalds, hepi mil, happy meal Foto: Shutterstock

Kako se navodi, mogu se zadržati i u telu.

U avgustu su SAD rekle da razmišljaju o određivanju nekih "večnih hemikalija" - kojih ima na hiljade - kao opasnih. Velika Britanija i Evropska unija su već preduzele korake da zabrane neke od njih, a to su učinile i neke lokalne vlade u SAD. Kompanije se istovremeno suočavaju sa pritiskom tužbi i učesnika kampanja.

Poslednjih godina, sve veći broj velikih igrača, uključujući Mekdonalds i Burger King, obećali su da će postepeno ukinuti upotrebu hemikalija ove vrste. Mek je, na primer, rekao da će ukloniti hemikalije iz svoje ambalaže za brzu hranu do 2025. godine.

Podsećamo, Telegraf Biznis je preko skoro tri godine pisao o hemikaliji PFOA (perfluorooktanska kiselina), zbog koje je advokat Robert Bilot 20 godina vodio sudsku borbu sa američkom korporacijom DuPont.

Godine 2017. uspeo je da dokaže na sudu da je ova hemikalija opasna, i da DuPont njenom zloupotrebom verovatno čini najveći korporacijski zločin u istoriji. Dobio je odštetu u iznosu od 670 miliona dolara.

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>