• 0

OTP banka u velikoj globalnoj akciji pošumljavanja - Otvaranjem računa pomažete planeti da diše

U periodu od samo pet godina, između 2010. i 2015. godine nestalo je preko 3,3 miliona hektara šuma, a taj neslavni trend nastavio se i u narednim godinama usled velikih šumskih požara koji su zahvatili čak tri kontinenta

  • 0
OTP pošumljavanje Foto: Promo

Veliki uticaj u ovim požarima imaju ljudi, ali još značajniji je indirektni uticaj izazvan klimatskim promenama. Prepoznajući razorni efekat klimatskih promena, OTP banka koja se prva u našoj zemlji priključila globalnoj inicijativi Priceless Planet Coalition kompanije Mastercard, nastavlja sa učešćem u ovoj važnoj akciji tako što će za svakog klijenta koji otvori račun u banci zasaditi po jedno drvo u područjima kojima je pošumljavanje najpotrebnije.

OTP banka Srbija nedavno je proglašena za Društveno odgovornu kompaniju godine na tradicionalnoj svečanoj dodeli nagrada Srpske asocijacije menadžera, kao kompanija koja je u 2022. godini pokazala izuzetan doprinos i odgovorno ponašanje prema društvenoj zajednici.

Internacionalnom projektu pošumljavanja ugroženih područja planete banka se prvenstveno pridružuje u cilju normalizacije i zaustavljanja klimatskih promena, ali i kako bi podigla svest građana o važnosti i korisnosti pošumljavanja.

Mastercard trenutno ima 18 projekata pošumljavanja na šest kontinenata, kojima značajno povećava važnost projekta i ubrzava na putu ka cilju sadnje 100 miliona stabala do 2025. godine.

Zašto je važno reagovati odmah?

U izveštaju Ujedinjenih nacija istaknuto je da planovi zemalja za smanjenje emisija štetnih gasova nisu dovoljni da spreče katastrofalne klimatske promene sa kojima se suočavamo. Do 2030. godine potrebno je da se smanji karbonski otisak za 45 odsto kako bi se globalno zagrevanje ograničilo na 1,5 stepeni Celzijusa, istovremeno izbegavajući njegove najrazornije uticaje poput smrtonosnih toplotnih talasa i destruktivnih oluja koje već uveliko pogađaju našu planetu. Ukoliko zagrevanje pređe ovaj stepen, mnoge od promena na planeti biće nepovratne.

Šume predstavljaju pluća naše planete. One su naš izvor kiseonika, ali i pomoćnik u smanjenju efekta staklene bašte, što umnogome doprinosi sprečavanju globalnog zagrevanja. Pored toga, šume utiču na vodni resurs i kvalitet zemljišta, a zahvaljujući svojoj zaštitnoj funkciji sprečavaju eroziju, klizišta i štite od poplava.

Činjenica je da pošumljavanje predstavlja najjeftiniji i najefikasniji vid borbe protiv klimatskih promena. Zato pozivamo sve da se priključe inicijativi Mastercarda i OTP banke i otvaranjem novog računa (fluo, praktik, prestiž ili klasik) pomognu planeti da diše. Oni koji već koriste neki od nabrojanih paketa, mogu da uz Mastercard karticu aktiviraju Google Pay ili Apple Pay uslugu kojima mogu svoj mobilni telefon da "pretvore" u mobilni novčanik i da ga koriste kao karticu za plaćanje, a za ovu aktivaciju biće u okviru akcije zasađeno po jedno drvo.

Održivost je u srži poslovanja OTP banke, o čemu govori i činjenica da je tema prošlogodišnjeg izdanja Generator Zero projekta bila smanjenje karbonskog otiska, traženi su projekti i rešenja koji će doprineti dekarbonizaciji i smanjenju emisije štetnih gasova, a Mastercard je bio jedan od partnera. Uskoro će biti najavljeno i novo izdanje Generator Zero konkursa.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>