• 1

Naši ljudi i dalje hrle u ovu zemlju, ali muškarci su "u prednosti": Žene zarađuju dosta manje

Prosečna bruto godišnja primanja svih zaposlenih su lane iznosila 31.407 evra

  • 1
Beč Foto: Shutterstock

U Austriji žene zarađuju znatno manje nego muškarci, pokazuje izveštaj o primanjima Revizorske ustanove.

Prosečna bruto godišnja primanja svih zaposlenih su prošle godine iznosila 31.407 evra - muškarci su zrađivali 37.707 evra, a žene 24.309 evra.

Da bi zarađivale više od proseka, ženama je potrebna diploma fakulteta, a muškarcima je bila dovoljna diploma stručne škole. Dodaje se i da su dame lane zarađivale manje od muškaraca u svim privrednim granama.

Samo u državnoj službi, primanja muškaraca i žena bila su gotovo ista, jer su žene zrađivale 60.974 evra, a muškarci 61.673 evra. Prošle godine, udeo žena među zaposlenima na kraće radno vreme bio je 81 odsto, a kod onih na puno radno vreme - 33 odsto.

Isto tako, plate su niže u onim branšama u kojima su najviše zaposlene žene, a to su zdravstvo, ugostiteljstvo, hoteljerstvo. Takođe postoji razlika i kod penzija - dok muškarci primaju prosečnu penziju u visini od 29.574 evra bruto godišnje, žene dobijaju svega 18.638 evra.

Podsećamo, Telegraf Biznis je nedavno pisao upravo o ovoj temi, kada je u Beču 18. novembra obeležen "Dan jednakih zarada".

Video: 10 godina od usvajanja Principa poslovanja i prava deteta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB IN CG 🇷🇸🇲🇪

    25. decembar 2022 | 19:52

    Toliko o ravnopravnosti i ljudskim pravima na "demokratskom" Zapadu!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>