• 0

Dobitak ili fijasko? Avatar 2 nije doneo očekivanu zaradu, ali Kameron "trči maraton, a ne sprint"

Budžet za najnoviji film "Avatar" čini ga jednim od najskupljih ostvarenja svih vremena

  • 0
avatar put vode premijera Foto: Tanjug/AP

Dugo očekivani nastavak filma Avatar, pod imenom Avatar: Put vode, uspeo je da "osvoji" čak 134 miliona dolara na blagajnama američkih bioskopa otkako je krenuo da se prikazuje.

Ovaj film je i u Srbiji za samo 5 dana prikazivanja pogledalo više od 53.000 gledalaca.

Dana 15. decembra, kada je krenulo prikazivanje, pisali smo o tome koja je očekivana zarada za vikend - govorilo se o zaradi između 150 i 175 miliona dolara, samo u SAD.

Dakle, u tom smislu, Avatar: Put vode je malo "podbacio" u odnosu na očekivanja, ali se svakako kotirao vrlo uspešno. Džejmsu Kameronu je "otišlo" 100 miliona dolara prvog vikenda prikazivanja nastavka kultnog filma iz 2009, uprkos tome što nije ispunio predviđanja analitičara.

Iako ovogodišnje drugo najveće otvaranje u svetu nije u potpunosti ispunilo očekivanja, krajnji uspeh filma zavisiće od njegove dugoročne privlačnosti. Na svetskom planu, Avatar: Put vode je do sada zaradio 435 miliona dolara, piše CNN.

Iako Kameron nije otkrio koliko je tačno koštao drugi deo Avatara, jedan odgovor nije sporan: mnogo. Shodno tome, i dalje stoje procene da bi trebalo da zaradi više od 2 milijarde dolara.

Sa zaradom od skoro 3 milijarde dolara, film Avatar od pre 13, sada već skoro 14 godina, važi za najskuplji ikada. Samo jedan film se približio toj cifri, i to tokom ere pandemije, a to je Spider-Man: No Way Home iz decembra 2021, sa skoro 1,9 milijardi dolara.

Ali za Kamerona, sve je u maratonu, a ne u sprintu. Očekuje se da će brojke nastaviti da "jačaju", kako se film bude prikazivao narednih nedelja. Takođe bi mogao biti na vrhu liste po gledanosti tokom perioda praznika.

S druge strane, konstatuje se da vreme trajanja filma, 190 minuta, smanjuje broj dnevnih prikazivanja u bioskopima, kao i da bi Avatar: Put vode mogao biti čak prekretnica za bioskopsku industriju, koja je desetkovana još od početka širenja zaraze kovid-19 širom sveta.

Uspeh drugog dela Avatara će takođe zavisiti od toga da li će publika hteti da plati za impresivno 3D iskustvo, čija je popularnost vremenom opala, zajedno sa sve manjom prodajom karata. Godine 2009, Avatar je zaradio 77 miliona dolara tokom prvog vikenda i prikupio 80% svoje bruto emisije od 3D prikazivanja.

Taj film je napravio revoluciju u 3D gledanju.

Video: Robot avatar koji priča umesto čoveka je najnovije dostignuće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>