• 0

Presedan: Prva strana banka koja se okreće Iranu, šta mislite, iz koje je zemlje?

Iran je decenijama bio pod međunarodnim ograničenjima

  • 0
vtb Foto: Shutterstock

Druga najveća ruska banka, VTB, pokrenula je novu uslugu koja omogućava i pojedincima i preduzećima da prenose novac u Iran i iz Irana, saopštio je taj zajmodavac, a prenosi RT.

Državni VTB, koji je od kraja februara podvrgnut strogim zapadnim sankcijama, tako je postao prvi zajmodavac koji pruža bankarske usluge Iranu, zemlji koja je decenijama bila pod međunarodnim ograničenjima.

Potpredsednik banke, Denis Valvačov, veruje da će takve transakcije biti veoma tražene i da će taj potez ojačati ekonomsku saradnju i podstaći turizam između dve zemlje.

Nova usluga će omogućiti slanje novca između Rusije i Irana, koristeći detalje računa u roku od jednog dana. Sledeće godine VTB planira da proširi usluge transakcija sa takozvanim "prijateljskim" nacijama, tj. onima koje nisu uvele sankcije Rusiji.

Plaćanja su trenutno dostupna klijentima banke u više od deset bivših zemalja Sovjetskog saveza i nekim azijskim zemljama.

Istovremeno, RT piše da je Rusija povećala isporuke nafte Kini za 17 odsto u novembru u odnosu na godinu dana ranije, pretekavši Saudijsku Arabiju u tome. Tako je postala najveći snabdevač Kine naftom, saopštila je u utorak kineska carina.

To se dešava u momentu kada kineske rafinerije žure da nabave zalihe nafte uoči ograničenja cena u EU, a koje je stupilo na snagu 5. decembra.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>