• 0

Francuska revidira zakon: Traži spas u strancima za nedostatak radnika

Diso je ukazao da predlog zakona odražava "pragmatizam i realizam" francuske vlade

  • 0
Mon Sen Mišel, Francuska

Foto: Shutterstock

Francuska vlada namerava da uvede izmene propisa za izdavanje boravišnih dozvola strancima, kako bi se nadoknadio nedostatak stručnih profesionalaca, a određenim tražiocima azila omogućilo da brzo dođu do radne dozvole.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanin i ministar rada Olivije Diso, potvrdili su u intervjuu za pariski dnevnik Figaro da će nacrt zakona biti poslat u parlament početkom 2023. godine, kako bi se uravnotežile potrebe tržišta rada i zabrinutost građana Francuske oko očuvanja nacionalnog identiteta, integracije stranaca i bezbednosti, prenosi Rojters.

Diso je ukazao da predlog zakona odražava "pragmatizam i realizam" francuske vlade i podsetio da najavljene reforme dolaze istovremeno kada i druge evropske zemlje ublažavaju svoje imigracione propise kako bi rešavale pritisak na tržište radne snage.

I nemački kancelar Olaf Šolc je ranije ovog meseca izjavio da bi najveća evropska ekonomija trebalo da privuče više stranih radnika i da olakša radno angažovanje ženama i starijim osobama kako bi se u godinama koje predstoj izbegli nedostatak radne snage i kriza penzionog sistema.

Španija je ove godine izmenila imigracione propise i dozvolila izdavanje radnih dozvola profesionalcima u ugroženim sektorima privrede.

Međutim, u Velikoj Britaniji, gde je Bregzit dodatno pogoršao situaciju sa nedostatkom stručne radne snage, premijer Riši Sunak ipak se suprotstavio zahtevima kompanija da se liberalizuju imigracioni propisi.

Video: Ajfelova kula okovana zimom: Radnici bacačem plamena tope led

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>