• 3
 ≫ 

Nafta za Srbiju preko JANAFA: Potpisan dvogodišnji ugovor sa NIS-om

 ≫ 

"Nastavljamo saradnju s našim dugogodišnjim partnerom", saopštio je JANAF

  • 3
Janaf, hrvatska policija

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

Preduzeće Jadranski naftovod (JANAF) objavilo je da je potpisalo ugovor o transportu sirove nafte sa srpskom naftnom i gasnom kompanijom NIS za 2023. i 2024. godinu.

NIS je za period od 1. januara 2023. do 31. decembra 2024. godine rezervisao JANAF-ove kapacitete za transport 6,2 miliona tona sirove nafte (plus-minus 10 posto) po principu "puno za prazno", navodi se u saopštenju JANAF-a objavljenom danas na Zagrebačkoj berzi.

"S velikim zadovoljstvom objavljujemo sklapanje ovog dugoročnog ugovora za transport, kojim u 2023. nastavljamo saradnju s našim dugogodišnjim partnerom", piše u obaveštenju.

Dodaje se da je sklapanje ovog ugovora za JANAF najava još jedne uspešne poslovne godine u kojoj se nadaju daljem razvoju odnosa s postojećim i novim partnerima.

JANAF, koji je u većinskom vlasništvu hrvatske države upravlja terminalima za sirovu naftu i naftne derivate koji se nalaze na ostrvu Krku, kao i u Sisku, Virju, Slavonskom Brodu i Žitnjaku. Došao je u fokus javnosti tokom poslednjeg paketa sankcije EU ka Rusiji. 

Šta je JANAF?

Jadranski naftovod je izgrađen 1979 godine kada je prvi tanker sa sirovom naftom stigao na terminal Omišalj na ostrvu Krk. To je tada bio deo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. JANAF-om se distribuira nafta za potrebe rafinerija u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj Republici.

Video: Vučić: Sada imate rast cene nafte koji će biti enorman

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>