• 0

Zlato je, ipak, zlato: Očekuje se vrtoglavi rast cene naredne godine

Prema podacima Svetskog saveta za zlato, centralne banke su kupile 400 tona zlata u trećem tromesečju 2022. godine

  • 0
nakit, zlato Foto: Shutterstock

Pred kraj 2022, stižu dobre vesti za sve koji investiraju u zlato.

Naime, cene ovog ultravrednog plemenitog metala mogle bi da dostignu nivo od 4.000 dolara po unci tokom 2023. godine, jer povećanje kamatnih stopa i strahovi od recesije "drže" tržišta nestabilnim.

To je potvrdio generalni direktor i glavni investicioni direktor Swiss Asia Capital-a, Juerg Kiener. On je takođe dodao za CNBC da bi cena zlata mogla da dostigne između 2.500 i 4.000 dolara "u nekom momentu" sledeće godine.

Dakle, postoji velika šansa da tržište zlata doživi značajan pomak, ali kako kaže Kiener, to "neće biti skok od samo 10% ili 20%, već potez koji će zaista doneti nove maksimume".

Kiener je objasnio da bi se mnoge ekonomije mogle suočiti sa "malom recesijom" u prvom kvartalu naredne godine, što bi dovelo do toga da mnoge centralne banke uspore tempo povećanja kamatnih stopa i da zlato samim tim - odmah postane privlačnije.

Ovaj stručnjak posebno naglašava da je zlato, ujedno, i jedina imovina koju svaka centralna banka poseduje.

Prema podacima Svetskog saveta za zlato, centralne banke su kupile 400 tona zlata u trećem tromesečju 2022, što je skoro udvostručilo prethodni rekord od 241 tone tokom istog perioda 2018. godine.

Podsećamo vas da se tim povodom nedavno oglasila i vodeća investiciona banka Goldman Saks, pozivajući ljude da investiraju u zlato, večitu "sigurnu luku".

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>