• 0

Dr Propast izneo novu lošu prognozu i dao joj ime: "Svet je u razlupanom vagonu"

Rubini je upozorio na kombinacija inflacije, veštačke inteligencije, klimatskih promena i rizika od Trećeg svetskog ra

  • 0
Nouriel Roubini, Nurijel Rubini, Dr Propast Foto: Profimedia/CQ-Roll Call / ddp USA

Poznati američki ekonomista Nurijel Rubini dao je novu, sumornu sliku o tome šta 2023. sprema globalnoj ekonomiji. U intervjuu za FT, Rubini, poznat kao Dr Propast, rekao je da spoj starih i novih problema predstavlja rizik za svet.

“Mislim da je svet zaista u usporenoj železničkoj olupini. Postoje velike nove pretnje koje pre nisu postojale, a one se gomilaju a mi radimo vrlo malo po tom pitanju”, ocenio je on.

Rubini je upozorio da kombinacija inflacije, veštačke inteligencije, klimatskih promena i rizika od Trećeg svetskog rata ima ogroman globalni uticaj.

“Moramo naučiti da živimo u stanju pripravnosti”, rekao je, dodajući da će nam za pozitivan ishod biti potrebna sreća, globalna saradnja i ekonomski rast bez presedana.

Proširujući svoja loša predviđanja za sledeću godinu, Rubini je osudio Federalne rezerve zbog promašaja inflacije, upozoravajući da postoji sigurna šansa da će privreda krenuti u recesiju kao rezultat agresivnog povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

Samo prošle sedmice, Fed je podigao stope za 50 baznih poena dok nastavlja borbu za snižavanje inflacije sa skoro 40-godišnjih maksimuma na cilj od 2%. Centralna banka je od marta povećala troškove pozajmljivanja novca za više od 400 baznih poena, što je podstaklo oštar pad finansijskog tržišta u svim klasama imovine.

“Konvencionalna mudrost, koja dolazi od kreatora politike ili Volstrita, bila je sistematski pogrešna. Prvo su rekli da će inflacija biti prolazna… Zatim se vodila debata o tome da li je porast inflacije uzrokovan lošom politikom ili lošom srećom”, rekao je Rubini.

On je upozorio da će predstojeći ekonomski pad biti ozbiljan.

Sa inflacijom u SAD od 7,1% i nezaposlenošću od 3,7%, Rubini je takođe upozorio da će najveća svetska ekonomija gotovo sigurno biti suočena sa “teškim sletanjem” (hard landing, termin koji u ekonomiji predstavlja ekonomski pad koji se ne može kontrolisati).

Ranije ovog meseca, Rubini je upozorio na potencijalne gubitke na berzi s obzirom na verovatnoću recesije u SAD. Predvidio je da bi S&P 500 mogao pasti čak 25%, ako se američka ekonomija smanji sledeće godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>