• 0

Nemačka nacionalizovala Uniper: Berlin sada ima 99% udela u posrnulom gigantu

Akcionari posrnule energetske kompanije dali su zeleno svetlo za sporazum o spasavanju kompanije

  • 0
uniper Foto: shutterstock.com

Nemačka vlada je završila spasavanje uvoznika gasa, Unipera, saopštili su danas Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo finansija te zemlje.

To znači da vlada sada kontroliše 99% akcija Unipera.

Akcionari posrnule energetske kompanije dali su zeleno svetlo za sporazum o spasavanju kompanije, sklopljen sa državom, u ponedeljak. Dan kasnije, odobrenje za taj potez dala je Evropska komisija, što je bilo neophodno jer "spas" sprovodi jedna od država članica EU.

"Savezna vlada je stekla udeo u dobavljaču energije Uniper. Državno učešće služi da se obezbedi snabdevanje Nemačke energijom", navodi se u saopštenju dva pomenuta ministarstva.

Berlin je prvobitno predložio nacionalizaciju Unipera u septembru, kada je postalo očigledno da je kompanija na ivici nelikvidnosti zbog rastućih cena energije i zaustavljenih tokova gasa od svog glavnog snabdevača - Rusije, piše RT.

Plan uključuje trenutnu injekciju kapitala od 8 milijardi evra, kao i dalje injekcije u iznosu do 26,5 milijardi evra, koje će Nemačka platiti u nekoliko tranši do 2024. godine.

Prema sporazumu između države i menadžmenta Unipera, Vlada Nemačke mora postepeno da smanji svoj udeo na 25%, plus jednu akciju do 2028. Uniper je, inače, najveći dobavljač gasa u Nemačkoj, koji snabdeva energijom skoro polovinu opština u zemlji. Takođe, ta kompanija je četvrta po veličini za skladištenje gasa u Evropi.

Spasavanje Unipera je Berlin već koštalo više od 50 milijardi evra.

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>