• 0

Top kompanije u Srbiji: NIS najprofitabilniji, Delta ima 60 firmi

Najprofitabilnija ekonomska celina prošle godine bila je NIS, a visoku profitabilnost beleže grupe MK Grupa i Koka kola

  • 0
preduzeće, faktoring, biznis ideja koncept strategija poslovanja poslovanje Foto: Shutterstock

Beogradska privredna grupa Delta Holding DOO ima najveći obim konsolidacije u Srbiji jer u njoj posluje 61 pravno lica od kojih 19 ima sedište u inostranstvu, dok je u tom segmentu privrede najprofitabilnija Naftna industrija Srbije, objavila je Agencija za privredne registre.

U publikaciji "Godišnji izveštaj o poslovanju ekonomskih celina u privredi u 2021. godini", APR navodi da se prema broju povezanih pravnih lica ističe i beogradski Koefik DOO koji obuhvata 52 pravna lica.

Navodi se da 44 pravna subjekta deluju u okvirima novosadske grupe MPZ Agrar dva, dok je u sastavu MK Grupe 42 pravna lica.

Ističe se da značajan obim konsolidacije beleže i grupe MPZ Agrar iz Novog Sada sa 37 pravnih lica i beogradski Nic co sa 20 pravnih lica.

Najprofitabilnija ekonomska celina prošle godine bila je NIS, a visoku profitabilnost beleže grupe MK Grupa i Koka kola HBC-SRBIJA.

Među pet celina sa najvećim neto dobitkom su Telekom Srbija i Srbijagas, dok je najveći obim poslovne aktivnosti i najvrednije finansijske kapacitete iskazala je ekonomska celina JP EPS koja je istovremeno i vodeća prema neto i ukupnom gubitku. U 2021. ukupno ekonomske celine imale su 4.400 milijardi dinara prihoda što je povećanje za petinu.

Ukupni rashodi bili su većih za 19,6 odsto i iznosili dostigli 4.100 milijardi dinara. Sa ukupnim neto rezultatom od 209 milijardi dinara ostvaren je rast od 42,7 posto.

Pozitivan rezultat ovog sektora u 2021. godini činio je nešto manje od trećine pozitivnog neto rezultata celokupne privrede Srbije.

U toj godini ukupna poslovna imovina uvećana je za 9,2 procenata, dok je kapital povećan za 5,5 odsto, a ukupne obaveze su uvećane za 11,8 odsto.

Srbija je te godine imala 636 ekonomskih celina, koje pored matičnih firmi obuhvatala i 2.077 zavisnih i pridruženih pravnih lica, sa više od 318.000 radnika.

Video: Lela Saković: Da li je u Srbiji moguća komunikacija bez stresa i šta da radimo kad se firma proda?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>