• 0

Amazonu prete ozbiljne sankcije: Čuvene cipele koje vrede 700 dolara prodaje za 20?

Lubuten tvrdi da je Amazon nezakonito koristio zaštićeni crveni đon "za identične proizvode" na svojoj platformi

  • 0
Louboutin Louboutin cipele / Foto: Shutterstock

Amazon bi mogao biti odgovoran za reklamiranje lažnih "Lubutenki", čuvenih cipela sa crvenim đonom.

Time se, kako piše BBC, "potencijalno narušava EU zaštitni znak dizajnera Kristijana Lubutena". Naime, na najpopularnijoj svetskoj stranici za e-trgovinu, navodno se mogu naći slične visoke potpetice, ali koje reklamiraju nezavisni proizvođači, bez odobrenja dizajnera iz Francuske.

Sud pravde Evropske unije (CJEU) rekao je da Amazon može biti odgovoran za bilo kakvu povredu žiga, a iz Lubutena kažu da model koji se prodaje na tom sajtu "obmanjuje javnost".

Amazon kaže da će "proučiti odluku". Preliminarna odluka suda sa sedištem u Luksemburgu otvara put Amazonu da potencijalno bude odgovoran za reklame u kojima je bilo koji "fejk" proizvod, a podseća se da je postojao dugogodišnji spor između ove dve kompanije.

Na Amazonu, ove cipele kao što vidite kada ukucate "Christian Louboutin" u pretragu koštaju svega 10 do 20 dolara, dok se originalni model prodaje za najmanje 700 dolara.

Lubuten je, inače, pokrenuo dva slučaja protiv Amazona, i to na sudovima u Belgiji i Luksemburgu, 2019. godine - navodeći da je Amazon redovno prikazivao reklame za "cipele sa crvenim đonom" na svom tržištu, bez Lubutenovog pristanka. Oba suda su zatražila smernice Suda Evropske unije (CJEU).

U svojoj presudi od četvrtka, CJEU je rekao da bi Amazon potencijalno mogao da se smatra odgovornim za navodne povrede intelektualne svojine pronađene u reklamama falsifikovanih cipela, i dodaje se kako korisnici platforme mogu imati utisak da je Amazon - a ne prodavac treće strane - taj koji prodaje proizvod "u svoje ime".

Lubuten tvrdi da je Amazon nezakonito koristio zaštićeni crveni đon "za identične proizvode", i "naročito insistira na činjenici da su sporni oglasi sastavni deo Amazonove komercijalne komunikacije".

Video: Iz ove zemlje dolazi 92% lažnog meda: Evo kako da utvrdite da li je fejk

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>