• 1

"Srbija energetski bezbedna": Dovoljno gasa do kraja grejne sezone

Do sada je od početka grejne sezone dnevna potrošnja varirala između 10 i 13 miliona metara kubnih

  • 1

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je danas da će naša zemlja imati dovoljno gasa do kraja grejne sezone, po prihvatljivim cenama za građane i industriju i da vlada i "Srbijagas" već počinju pripreme za narednu grejnu sezonu.

- U suštini imam dve dobre vesti, jedna je da nas Bog gleda, pa su temeperature visoke. Do sada je od početka grejne sezone dnevna potrošnja varirala između 10 i 13 miliona metara kubnih. U ovom momentu do 1. januara možemo iz pravca Turskog toka da imamo 11 miliona kubika, od čega najveći deo vrlo povoljno iz one naftne formule koju su dogovorili predsednici Vučić i Putin, jedan deo je po značajno nižoj ceni nego na TTF-u, a od 1. januara ćemo moći da imamo 13 miliona kubnih metara dnevno - rekao je Bajkatović za Tanjug.

Dodao je da u skladištu Mađarskoj imamo trenutno uskladišteno nešto više od 300 miliona metara kubnih, uz mogućnost da upumpavamo do šest miliona metara dnevno.

- Kad to sve saberete, Srbija je sigurno energetski bezbedna, a pri tome do kraja grejne sezone nećemo potrošiti ni jedan jedini metar kubni iz Banatskog Dvora, gde imamo 286 miliona metara kubnih gasa - rekao je Bajtović.

Objasnio je da će očekivana dnevna potrošnja u januaru, ako baš bude hladno, biti oko 14 miliona metara kubnih, uz pikove u kojima će se trošiti do 17 miliona kubika.

- Kako se vidi iz prethodne matematike, Srbija ni jednog trenutka neće biti ugrožena po pitanju gasa, ni po količinama u ukupnom zbiru, ni po vršnoj potrošnji i na kraju sezone ostaće nam pun Banatski Dvor - naglasio je direktor "Srbijagasa".

Dodao je da se od pomenutih količina, tri miliona kubnih metara gasa dnevno troši na proizvodnju eletrične energije u termoelektranama-toplanama, što omogućava da se smanji uvoz struje. Bajatović je podsetio da će od 1. januara gas poskupeti 11 procenata i najavio da će u toku 2023. biti još manjih poskupljenja, ali tako da će i građani sa najnižom platom moći da plate grejanje.

On je istakao da je Vlada Srbije u budžetu planirala 800 miliona evra za nabavku gasa za narednu grejnu sezonu 2023/2024. što će, uz kreditna zaduženja koje će "Srbijagas" uzeti od banaka, biti dovoljno da se nabavi neophodne količine gasa za grejanje i industriju u sezoni od koje svi očekuju da će biti krizna na tržištu gasa.

Video: Misteriozne poruke vanzemaljcima ili borba za opstanak: Ovako Francuzi brane vinograde od mraza

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>