• 1

Komšije na korak od uvođenja evra: Ovo su poslednji detalji o zakonu i bankomatima

Prvog dana nove godine, povodom članstva Hrvatske u Šengenu, u Zagreb stiže predsednica Evropske komisije

  • 1
evro hrvatska Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj je trenutno u toku sednica Nacionalnog veća za uvođenje evra kao zvanične valute u toj zemlji, koju Index prati uživo.

Objavljuju se poslednji detalji o uvođenju jedinstvene valute u Hrvatskoj, a premijer Andrej Plenković je najavio da će prelazak sa kuna na evro obeležiti iza ponoći 1. januara, kada će ministar finansija Marko Primorac i guverner Boris Vujčić na bankomatu blizu HNB-a podići prve evre.

- Došli smo nadomak velikog strateškog cilja. Uz Šengen, uvođenje evra je konačni korak Hrvatske sa obe noge ka najdubljoj integraciji EU, čime ostvarujemo strateški program Vlade i ispunjavamo preuzetu obavezu kada smo pregovarali članstvo u EU. Trebalo nam je pet godina intenzivnog rada, želim svima da zahvalim koji su doprineli ovom procesu - rekao je Plenković.

Prvog dana nove godine, povodom članstva Hrvatske u Šengenu, u Zagreb stiže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, sa kojom će predstavnici Vlade Hrvatske posetiti granični prelaz Bregana. Tamo će ih dočekati slovenačka predsednica.

- Simbolično, bez velikih fešti i troškova. Ovo je opipljiva promena za sve građane. Mislim da je u ovim okolnostima ovo primeren način obeležavanja - istakao je dalje hrvatski premijer.

Ministar finansija kaže kako je zbog uvođenja evra izmenjeno 70 zakona, te da se usklađivanje zakonodavstva nastavlja i u 2023. godini. 

Što se tiče bankomata, ove nedelje se odvija finalna faza snabdevanja mašina sa novčanicama evra. "Ukupno je 1,2 miliona komada početnih paketa evrokovanica distribuirano je institucijama - potvrdio je Primorac.

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • strereptomicin

    29. decembar 2022 | 06:35

    E tek će te sad dobiti po njonji sada tek ima da ode sve u onu stvar

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>