• 5

Jedna od najtraženijih lokacija u Srbiji: Potražnja za placevima ne jenjava, čak i Beograđani menjali asfalt

Tokom pandemije korona virusa pojedinci su čak iz Beograda došli da žive na Osluši, videvši svoju šansu u razvoju seoskog turizma

 • 5
Osluša

Foto: RINA

Lokalitet Osluša na Tari postaje sve popularniji među turistima, i dok su se pre par godina mogla videti samo brda, sada je tu veliki broj vikednica, ali i jedinstveni restoran - voz na šinama.

Tokom pandemije korona virusa pojedinci su čak iz Beograda došli da žive na Osluši, videvši svoju šansu u razvoju seoskog turizma, a potražnja i prodaja placeva skočila je višestruko.

"Ja sam rođen na beogradskom asfaltu i jako ga volim ali u poslednje vreme je postalo toliko naporno za svakodnevni život. Napustio sam stabilan posao, rad u jednoj banci. Mlađa devojčica imala je problema sa disanjem i prva odluka je bila da nađemo plac u prirodi, i lekari su nas savetovali da more zamenimo planinom. Sasvim slučajno odlučili smo da to bude Tara i tu smo napravili prvu kuću bez ikakvih daljih planova da se bavimo turizmom, jednostavo napravili smo kuću i upravo tu je počelo naše porodično uživanje i odmor, a kasnije i posao", kaže za RINU Vladimir.

Osluša je poslenjih godina kao lokacija postala jako razivjena tačka Bajine Bašte, jer se nalazi u samom srcu Tare i središtu, i od ovog mesta sve lokacije su blizu, do Кaluđerskih bara imate nikih 14 kilometara ili do jezera Perućac takođe imate nekih 15 kilometara kao i jezero Zaovine. Ako se locirate na Osluši sve će vam biti podjednako blizu.

Poseta na ovoj destinaciji je veća u zimskom nego u letnjem periodu, jer su prostranstva idealna za šetnju po snegu i sankanje mališana. Ono što je kvarilo sliku ovog prelepog predela jeste loša putna infrastruktura, a sada je deonica u dužini 2.200 metara potpuno rekonstruisana.

„Deonica puta ka vidikovcu Osluša na Tari važna je kako za meštane, tako i za turiste koji posećuju ovaj kraj. Zadovoljan sam kvalitetom izvedenih radova, a Ministarstvo privrede na čelu sa ministrom Radetom Bastom će i u narednom periodu nastaviti da ulaže u infrastrukturne projekte koji olakšavaju život građanima. Upravo pripremamo poziv za budžetsku 2023. godinu u kojem će lokalne samouprave moći da konkurišu sa infrastrukturnim projektima koji obezbeđuju unapređenje privrednog ambijenta, a isto tako i unapređenje turističkih potencijala. Posebno bih istakao da smo na inicijativu ministra Baste predvideli i finansiranje izrade projektno – tehničke dokumentacije za one lokalne samouprave koje trenutno nemaju spremne projekte“, rekao je državni sekretar Ministarstva privrede Darko Mitrović.

Za finansiranje radova Ministarstvo privrede izdvojilo je 33.715.908 dinara, a primopredaja radova izvršena je 15. decembra. U periodu od 2015. do 2022. godine u opštini Bajina Bašta završena je realizacija šest infrastrukturnih projekata ukupne vrednosti 224.444.918 dinara, od čega je učešće Ministarstva privrede 100.416.368 dinara, dok ostatak predstavlja učešće opštine.

Video: Sokolarica je nestvarno lep vidikovac na Tari: Vrata raja otvaraju se na srpskoj planini

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

 • Paun

  29. decembar 2022 | 09:32

  Dodju na planinu sa asfalta,donesu asfalt sa sobom,dovezu kvadove,naprave kafice....Dakle urnisu Taru.Bice Zlatibor na Osluši....Grozno.

 • Neko tamo

  30. decembar 2022 | 09:24

  Ilegalni kafici, zgrade i kvadovi nazalost kvare ovo prelepo mesto. Godinama idem na Oslusu i sad je vreme da se promeni lokacija, pocinje polako da ide koracima zlatibora.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>