• 0

Hrvatski ugostitelji će i 1. januara moći da koriste kune, umesto evra?

Širom Hrvatske, 2.700 bankomata će izdavati evre

  • 0
kafa, kafić

Foto: Shutterstock

Osim dobrom voljom, šljokicama i veselim društvom, oni koji slave u Hrvatskoj, u ovoj novogodišnjoj noći, treba da se "naoružaju" i strpljenjem, ali i kešom.

Od ponoći, tačnije od 1. januara, Hrvati uvode evro, i to će biti izazov ne samo za sve pružaoce, usluga nego i za korisnike, i to najviše u ugostiteljskom sektoru, koji će u noć 31. na 1, obrnuti mnogo novca.

Iako su dobili "pravo izuzeća" od opštih pravila uvođenja evra, svakako ih čeka uzbudljiva noć. Najmanje komplikacija će imati oni koji su unapred naplatili uslugu, a to su najpre hoteli ili objekti koji imaju organizovan doček, sa ograničenim brojem gostiju.

Ali, i tu će deo prodaje ići na licu mesta, s tim da se očekuje da zbog tranzicije ssistema neko vreme neće raditi kartice, kao ni internet i mobilno bankarstvo. Gostima će, stoga, biti potrebna gotovina za plaćanje, s tim da će moći da koriste i kune i evre.

S druge strane, ugostitelji će im kusur u najluđoj noći vraćati isključivo u kunama.

Naime, prema pisanju Poslovnog dnevnika, Hrvatska obrtnička komora (HOK) je napravila izuzeće od opštih pravila o uvođenju evra za ugostitelje. Njima, i drugim usko povezanim delatnostima biće omogućena ta fleksibilnost, kako u novogodišnjoj noći, tako i na dan 1. januar 2023, ukoliko nemaju evre da vrate kusur.

Kako većina ugostitelja tu količinu novca u evrima zaista neće imati, očekuje se da će uglavnom raditi s kunama, a neki od njih će koristiti izuzeće i po "drugi put", tokom popularne reprize Nove godine - koja sledi 1. na 2. januar.

kune, evri

Foro: shutterstock.com

Zapravo, prema "drugom izuzeću", oni će moći sve do 14. januara u ponoć da vraćaju kusur u kunama, "ukoliko za to postoje objektivni razlozi", navodi se dalje.

Kada je reč o hotelima, očekuje se da će biti najviše nesporazuma sa stranim gostima, kojima je nepojmljivo da ne mogu da plate karticama, te ih neki već ovih dana mole za strpljenje i plaćanje gotovinom.

Osim toga, da se treba "opremiti" kešom, građanima Hrvatske je u sredu preporučio i guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić, dodavši da će od 1. januara biti oko 2.700 bankomata koji će odmah izdavati evre.

Podsećamo, i naša blogerka Emilija Paunović je pre nekoliko dana u Zagrebu imala pomalo neprijatnu situaciju, jer je očekivala da će moći da plati ili karticom ili u evrima, a nije imala kune kod sebe.

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>