• 0

Održivi razvoj: Svi treba da damo doprinos i učinimo svet zdravijim mestom za život

Pitanje zaštite životne sredine poslednjih godina je podignuto na najviši nivo i to sa razlogom

  • 0
Dejan Turk Foto: Promo/ Subakov

Način na koji interagujemo sa prirodom direktno utiče na naš život, zdravlje i brojne druge stvari. Jedan od možda najalarmantnijih segmenata je zagađenje vazduha, što nije problem samo našeg regiona, već i šire. Koliko je velika zabrinutost za ovu temu pokazuju i poslednja istraživanja koja govore da ekološki problemi i zagađenost kod građana Srbije postaju predmet prioritetne diskusije, jer ona povlače sa sobom pitanje zdravlja i našeg opstanka.

Stoga, klimatske promene, osim što pozivaju na odgovornost, treba da nas pokrenu na akciju, jer od nas zavisi kako će ta budućnost izgledati. Koje onda korake treba da preduzmemo i kako ESG, kao okvir održivog razvoja, postaje jedan od glavnih činilaca u donošenju odluka u kompanijama?

Industrija telekomunikacija se još uvek ne ubraja u velike zagađivače sa 3.7 odsto globalnih emisija ugljen dioksida. Ipak, kada ove procente prevedemo u brojke dolazimo do 1,7 milijardi tona zagađenja. Gledajući iz perspektive rasta i razvoja telko industrije, očekuje se da se količina emisije CO2 dodatno udvostručiti do 2025, jer potrebe za konektivnošću na svim nivoima konstatno rastu. Samo broj korisnika interneta se, za nepunih 20 godina, povećao sa 745 miliona na skoro 5,5 milijarde ljudi, što jasno pokazuje pravac u kom idemo.

Nalazimo se u trenutku kada je neophodna transformativna promena, koja otvara prozor za inovacije, za nove ideje i nove paradigme. A mi smo spremni da budemo game changer-i. Za A1 Srbija ekološka održivost je postala novi parametar kvaliteta mreže, koju ne čine samo brzina pristupa internetu, pouzdanost i pokrivenost, već i pažljivo korišćenje prirodnih resursa. Ovakav pristup, omogućava dalje širenje mrežne infrastrukture, dok se istovremeno ostvaruje veća energetska efikasnost i niža potrošnja energije, a povećava efikasnost i mogućnost za optimizaciju.

Ponosan sam na to što mogu da kažem da mreža A1 Srbija koristi zelenu energiju iz 100% obnovljivih izvora. Sa blizu 4.000 solarnih panela, mi smo prva telekomunikaciona kompanija na srpskom tržištu koja je implementirala ovu tehnologiju na svoju mrežnu infrastrukturu i na taj način dodatno doprinela ukupnom smanjenju emisija CO2. Samo tokom 2021. godine smo smanjili emisiju ugljen dioksida za čak 19 odsto i to je bio početak. Planiramo da do kraja 2023. godine postavimo više od 5.600 solarnih panela, što je dovoljno energije za napajanje čak 500 domaćinstava.

Kao članica A1 Telekom Austrija Grupe, kroz primenu novih tehnologija i rešenja na mrežnoj infrastrukturi, obavezali smo se na postizanje karbonske neutralnosti do 2030. godine, kroz postepeni prelazak na obnovljive izvore energije, smanjenje karbonskog otiska i uvećanje energetske efikasnosti.

Zaštita životne sredine je goruće pitanje, čije rešavanje kreće od nas samih. Naša odgovornost prema zajednici u kojoj se razvijamo podrazumeva da imamo sluha za pitanja od opšteg interesa, da preuzimamo inicijativu, nudimo i podržavamo inovativna rešenja. Zato hajde da svi pomognemo u kreiranju zdravog, održivog sveta.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>