• 3

Trgovinska razmena Srbije i Kine za godinu dana veća od 5 milijardi evra: Od 10 top izvoznika, tri su kineska

"Uz pomoć kompanija kao što je CRBC, Šandong, Ziđin, Linglong i drugih, mislim da možemo još mnogo toga da ponudimo kako našim građanima, tako i ljudima u Kini"

  • 3
Momirović i Kina

Foto: MUST

Ukupna trgovinska razmena između Srbije i Kine, za prvih 10 meseci ove godine veća je od pet milijardi evra, a izvoz iz Srbije u Kinu, za isti period, veći je od jedne milijarde dolara, rekao je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović nakon sastanka sa Komorom kineskih kompanija u Srbiji.

"Trgovinska razmena Srbije i Kine u prvih 10 meseci ove godine je dostigla iznos veći od pet milijardi evra. To su neverovatne cifre, razvili smo naše ekonomske odnose na nivo o kom nismo mogli ni da sanjamo", rekao je Momirović.

Porast ekonomije u prethodnom periodu, dodao je Momirović, oslikava podatak da je 2012. godine izvoz Srbije u Kinu iznosio nešto više od šest miliona dolara, a u ovoj godini, u prvih 10 meseci on je veći od jedne milijarde dolara.

"To su neverovatni podaci. Uz pomoć kompanija kao što je CRBC, Šandong, Ziđin, Linglong i drugih, mislim da možemo još mnogo toga da ponudimo kako našim građanima, tako i ljudima u Kini", rekao je ministar.

Ekonomski i komercijalni savetnik u ambasadi Kine u Srbiji Liu Kai rekao je da sve više kineskih preduzeća u Srbiji kao i da je ekonomska i trgovinska saradnja ključna oblast sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i Srbije.

"Ovo partnerstvo je poslednjih godina postiglo značajan razvoj i donelo opipljive koristi za dva naroda. Nadamo se da se ekonomska i trgovinska saradnja sa Srbijom produbi na svim nivoima", rekao Kai.

Generalni direktor CRBC u Beogradu Jang Dong je istakao da Privredna komora kineskih kompanija obuhvata 47 velikih kineskih kompanija koje posluju u Srbiji.

"Možemo da kažemo da ove kompanije imaju značajan uticaj na ekonomski razvoj Srbije, udeo kineskih kompanija u trgovinskoj razmeni Srbije je oko 20 odsto", rekao je Dong.

Od 10 najvećih izvoznika u Srbiji, prva tri su kineske kompanije, dodao je Dong, i naglasio da očekuju da će saradnja u narednoj godini biti još bolja nego do sada.

"Naredna godina će biti izuzetno značajna za razvoj ekonomskih odnosa dve zemlje, posebno jer će biti potpisan sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, što će doneti uspešniju saradnju i bolje poslovanje kineskih kompanija u Srbiji", naglasio je Dong.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Napredno

    29. decembar 2022 | 14:37

    Srbija - kineska provincija! Malo sutra cemo mi u Evropu, jos koja godina i necemo ni postojati... Eto gde cemo brže i jače i bolje- u tri lepe

  • Zrenjaninac

    29. decembar 2022 | 19:42

    Ako bude kao do sad jadne nam majke. Pa bolje pricajte sa ljudima koji rade za takve kompanije kakva su im radnicka prava u sopstvenoj drzavi Srbiji. Zidjin strajkuje ,Linglong trgovina ljudima,CBC neisplacuje podizvodjace sta je sledece....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>