• 1

Bespovratnim sredstvima ove godine kupljeno 980 seoskih kuća

Ministarstvo za brigu o selu je ove godine uspešno sprovelo tri programa ukupne vrednosti 1,2 milijarde dinara

  • 1
Milan Krkobabić, Ministarstvo za brigu o selu Foto: Tanjug/Ministarstvo za brigu o selu, Milan Obradović

Ministarstvo za brigu o selu je ove godine uspešno sprovelo tri programa ukupne vrednosti 1,2 milijarde dinara, od kojih je najzapaženiji program kupovine seoskih kuća sa okućnicom u čijoj realizaciji je kupljeno 980 kuća, rečeno je danas na skupu u Palati Srbija, gde su sumirani ovogodišnji rezultati i predstavljeni planovi za 2023. godinu.

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, u realizaciji drugog programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu mini buseva za prevoz seoskog stanovništva, novac za nabavku minibuseva dobilo je 17 lokalnih samouprava, a za ovaj program je 2022. godine izdvojeno 120 miliona dinara, prenosi Tanjug.

Treći program podrazumeva davanje novca za organizaciju manifestacije "Miholjski susreti sela", za šta su ove godine izdvojena 43 miliona dinara, a sredstva za organizovanje jednodnevne ili višednevne manifestacije dobilo je 87 gradova i opština.

Plan je da se i sledeće godine nastavi sa ova tri programa, ali da se realizuje i novi program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja zadruga.

Ovaj program sprovođen je četiri godine preko Kabineta ministra za regionalni razvoj, a 2021. godine preko Ministarstva za brigu o selu.

Za 2023. godinu planiran je i program adaptacije ili rekonstrukcije domova kulture ili zadružnih domova u selima u moderne, multifunkcionalne objekte koji bi seoskom stanovništvu trebalo da približe zdravstvenu zaštitu, neophodne administrativne usluge, kulturne sadržaje.

Program pokretanja privrednih aktivnosti na selu biće usmeren ka obnovi starih zanata, samostalnih radnji, seoskog turizma i svih delatnosti koje su potrebne za normalno funkcionisanje sela.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić je ocenio da ravnomerni regionalni razvoj i opstanak sela Srbije traže jasno definisanu političku volju, ljude znanja i umeća i mnogo novca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 123

    29. decembar 2022 | 17:31

    A kako je to pomoglo selu sto se kuce otkupljene od strane drzave??? Tako sto ce da nasele migrante pa kao u Italiji da imaju svoj geto gdje vise talijani nesmiju da udju u te gradove koliko ih se naselilo iz Afrike.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>