• 0
 ≫ 

Kako je zbog prevare sa zajmom pao indijski tajkun? Od prvog televizora u boji do "običnog prevaranta"?

 ≫ 

Venugopal Dhoot je došao iz malenog grada i znao je da mu je jedini cilj "da uspe"

  • 0

Venugopal Dhoot, jedan od najpoznatijih indijskih tajkuna, uhapšen je ranije ove nedelje, približno četiri godine nakon što je Indijska federalna istražna agencija pokrenula slučaj kriminalne zavere i prevare protiv njega prenosi britanski javni servis (Bi-Bi-Si).

Njegov pritvor je usledio nakon hapšenja bivše šefice ICICI banke Čande Kočar i njenog supruga Dipaka zbog navodne prevare gde se tvrdi da je Kočar 2009. sankcionisao pozajmice visoke vrednosti Dhootovoj kompaniji u zamenu za ulaganje u posao njenog supruga sa obnovljivim izvorima energije.

Prema pisanju lokalnih medija, biznismen, koji je negirao optužbe, ponudio se da svedoči.

- Ovo bi moglo da otvori Pandorinu kutiju - rekao je Arvind Gupta, ICICI akcionar koji je još 2016. ukazivao na prevaru.

Kako on navodi, Kočar nije bila jedina osoba koja je odobrila zajam.

Došao da uspe

Dhoot je došao iz malenog grada i znao je da mu je jedini cilj "da uspe". Iako je slabo znao engleski jezik, to ga nije sprečilo da se poveže sa političarima i drugim uticajnim biznisimenima.

Postaje miljenik poslovnih novinara zbog svoje pristupačnosti i spremnosti da na brzinu da izjavu, a njegovi stavovi su bili veoma traženi.

Rođen u agrarnoj porodici, koja je imala licencu za distribuciju skutera Bajaj u gradu Aurangabad, i drugim delovima zapadne države Maharaštra, Dhoot je bio ključan u "Videocon-ovoj" spektakularnoj transformaciji u kompaniju robe široke potrošnje do 1990-ih.

Kompanija je među prvima uvela televizore u boji u Indiji i postepeno se proširila na proizvodnju drugih potrošačkih uređaja kao što su mašine za pranje veša, klima uređaji i frižideri, čime je Dhoot dobio nadimak "kralj" indijskog tržišta bele tehnike.

Agresivna strategija brendiranja i distribucije takođe je bila ključni razlog zašto je nadživeo druge domaće brendove na tržištu skoro dve decenije.

Pad tajkuna

Njegov pad usledio je kao kombinacija intenzivnog takmičenja sa južnokorejskim brendovima poput Samsunga i LG-a i Videocon-ove nepotrebne diverzifikacije u svet nafte, gasa i telekomunikacjia.

Nakon što je osvojio spektar za pokretanje komercijalnih operacija, Videocon Telecommunications je bila među kompanijama koje su doživele poništenje svojih licenci nakon prevare sa 2G spektrom, u vezi sa navodnim nepravilnostima u prodaji licenci za telekomunikacijski spektar.

Dhootova ambicija da preraste u naftnog i gasnog gigant takođe se neslavno završila.

Do 2012. godine, Videocon bio je jedna od visoko zaduženih firmi, a Indijski stečajni sud je do 2018. pokrenuo stečajni postupak protiv Videocon-a.

Za manje od godinu dana, pokrenuta je istraga protiv Dhoota zbog čega je sada u pritvoru.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>