• 2

Ruski oligarsi zbog sankcija izgubili čak 95 milijardi dolara: Među njima najbogatiji "Kralj nikla"

Bivši vlasnik engleskog nogometnog kluba Čelzi, Roman Abramovič je najviše izgubio 57 odsto i sada njegovo bogatstvo iznosi 7,8 milijardi dolara,

  • 2
Vladimir Putin

Foto: Tanjug/AP

Najbogatiji ruski oligarsi su usled Zapadnih sankcija, nametnutih zbog agresije Rusije na Ukrajinu, izgubili čak 95 milijardi dolara. To znači da su od početka rata do sada dnevno gubili 330 miliona dolara.

Bivši vlasnik engleskog fudbalskog kluba Čelsi, Roman Abramovič je najviše izgubio 57 odsto i sada njegovo bogatstvo iznosi 7,8 milijardi dolara, podaci su američkog Bloomberga.

Abramovič je bio jedan od prvih oligarha koje je Velika Britanija sankcionisala. Britanske vlasti su ga okarakterisale kao nekoga ko je "jasno povezan" sa režimom ruskog predsednika Vladimira Putina i kao nekoga ko je među bogatim Rusima koji imaju "krv na svojim rukama".

Bogatstvo investitora u energetskom sektoru i bliskog Putinovog prijatelja Genadija Timčenka je manje za 48 odsto i sada iznosi 11,8 milijardi dolara. Bogatstvo još jednog Putinovog partnera Sulejmana Kerimova je manje za 41 odsto i sada iznosi devet milijardi dolara.

Kako piše britanski list Guardian, britanska vlada je zamrzla sredstva oligarha i drugih Rusa vredna 18 milijardi funti. Sankcionisana je 1.271 osoba, među kojima je i drugi najbogatiji Rus Vladimir Potanin kojeg zovu i "Kralj nikla".

Prema Blumbergovim podacima, ruski oligarsi su zbog sankcija izgubili čak 95 milijardi dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vapaj

    1. januar 2023 | 15:40

    Eee bato sa ne bude samo Eu kriva za ovaj svet Rdjava je to ruska rabota.....

  • Перагеније

    1. januar 2023 | 16:16

    Таман посла! ЕУ има своје проблеме - кажу крива Русија... Док и њима не спадне мрак са очију.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>