• 1
 ≫ 

Top 3 lokacije koje su turistička meka, a Beogradu bi mogle da donesu još više novca u 2023.

 ≫ 

Beograd je, uz planinski turizam, središte ove industrije u našoj zemlji

  • 1
Kalemegdan, Beograd, tvrđava, Kalemegdanska tvrđava, Skadarlija Foto: Shutterstock

Među najposećenijim i najprivlačnijim lokacijama za turiste koji dolaze u Beograd ističu se Kalemegdan, Hram Svetog Save i Skadarlija, potvrđeno je za Tanjug iz Udruženja turističkih vodiča Srbije.

Kalemegdan je centralna lokacija u Beogradu i ne može je zaobići nijedan turista.

- Ovo je jedan kompleks gde posetioci na jednom mestu mogu da vide više stvari, posete muzeje, vide spomenike i da čuju istoriju - rekla je turistički vodič Bojana Šestović.

Prema njenim rečima, retko koji grad može da se pohvali time da praktično u centru grada ima i veliko ratno ostrvo, i da je na ušću dve velike evropske reke. Tako da, dodaje, oni turisti koji dođu u Beograd, individualno ili grupno, uvek su upućeni na Kalemegdan.

Druga najpopularnija lokacija koju turisti posećuju je, kaže, Hram Svetog Save, koji ima važnu i duhovnu i turističku funkciju. "Turisti svih veroispovesti i nacija potpuno su impresionirani kako pozicijom, tako i čitavom pričom koja se vezuje za izgradnju ovakve svetinje. Ona, samim tim, dobija na značaju ne samo u verskom već i na tom svetovnom delu, tako da je Hram turistička atrakcija iako ima vrlo važnu duhovnu funkciju", rekla je Šestović.

Pitanja koja turisti najčećše postavljaju kada se tu nađu, vezana su za ikonografiju i ličnosti iz naše istorije.

Nakon celodnevnog obilaska grada, turisti žele da se odmore, ručaju ili večeraju, a tada se, kaže Bojana Šestović, upućuju u Skadarliju, gde na jednom mestu imaju i barove i restorane.

Skadarlijske kafane se trude da očuvaju tradiciju sa obrocima i tipičnom starogradskom muzikom.

Podsećamo, prema rečima prof. dr Georgija Genova, svake godine se otvara 20 novih hotela u Srbiji, a Beograd je, uz planinski turizam, središte ove industrije u našoj zemlji.

Ističe se i da se naša prestonica po poseti turista vratila na nivo iz 2019, ali i da je u proteklom periodu zabeležen gubitak od oko 1,5 milijardu evra. To znači da će našem glavnom gradu u 2023. biti prekopotrebna obimna poseta turista, kako bi se uvećali prihodi u tom aspektu.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mare

    2. januar 2023 | 11:14

    Bravo samo tako nastavite za interes Srbije🇷🇸🙏👍

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>