• 2

Viz er, Rajaner i Izi džet: Kako da vam ne uzmu dodatne pare na prtljag?

Svaki od evropskih niskotarifnih giganata ima malo drugačija pravila na ovom frontu

  • 2
Atina, devojka, žena, kofer, tuga, suze, plače, zakasnila na autobusbus, avion Foto: Shutterstock, Telegraf

Putnici moraju da vode računa o svom ručnom prtljagu kada lete niskotarifnim prevoznicima.

Na kraju krajeva, tokom godina, niskobudžene avio-kompanije su smanjile količinu koju kupci mogu uneti u avion, a dodatni ručni prtljag je postao ključni izvor dodatnih prihoda. Imajući ovo na umu, hajde da vidimo kako se pravila razlikuju između tri evropska niskobudžetna giganta: Izi džet, Rajaner i Viz er.

Izi džet

Narandžasti avioprevoznik sa sedištem u Lutonu nudi najveći besplatni ručni prtljag među tri glavne evropske grupe niskotarifnih avio-kompanija. Svi njegovi putnici imaju pravo besplatno da unesu jednu kabinsku torbu, dimenzija do 45 - 36 - 20 cm. U smislu inča, ove dimenzije su jednake 17,7 - 14,2 - 7,9 in.

Vredi napomenuti da ova merenja uključuju aspekte kao što su ručne torbe i, ako je primenljivo, njeni točkovi. Kako bi izbegli neprijatne situacije u kojima potražnja za gornjim ormarićima premašuje raspoloživi prostor, Izi džet traži da gosti svoje torbe stave ispod sedišta ispred sebe. Što se tiče težine torbe, dozvoljeno im je da teže čak 15 kg.

Za putnike koji žele da ponesu više ručnog prtljaga, takođe nude opciju dodavanja druge, veće kabinske torbe u rezervaciju. Ovo je, naravno, predmet dodatne naknade. Ovo treba da se čuva u ormariću iznad aviona i može da ima dimenzije 56 -45 - 25 cm. Još jednom, maksimalna dozvoljena težina u ovom slučaju je 15 kg.

Rajaner

Irski jeftin gigant dozvoljava svojim putnicima da sa sobom ponesu jednu besplatnu kabinsku torbu, čije dimenzije ne smeju da prelaze 40 -25 -20cm. Ova merenja, kada se kombinuju, predstavljaju značajno smanjenje u poređenju sa Izi džetom kada se ispituje zapremina, jer se množe da bi se dobio kapacitet od 20 litara.

U međuvremenu, Izi džetove gore pomenute besplatne dimenzije torbe daju zapreminu od 32,4 litra, što predstavlja preko 60% veći kapacitet. Bez obzira na to, putnici koji žele da ponesu više sa sobom, takođe, kao i njihovi kolege na Izi džetu, imaju mogućnost da svojoj rezervaciji dodaju drugu kabinsku torbu, sa dimenzijama za to 55 - 40 -20 cm​​​.

Cena dodavanja druge torbe kreće se od €/£6 do €/£20 u zavisnosti od leta. Iako se čini da je gornji kraj ovog spektra skup, vredi napomenuti da uključuje i prioritetno ukrcavanje. Mali koferi su nekada bili besplatni, ali to je promenjeno 2018. godine, pri čemu je preterana potražnja za ormarićima ponovo igrala ulogu.

Viz er

Što se tiče Vizera, dimenzije besplatne kabinske torbe mađarskog prevoznika su nešto veće od onih u Rajaneru, i iznose 40-30- 20 cm. Ovo putnicima daje 24 litra kapaciteta. Zanimljivo je da mere ove kompanije ne uključuju točkove ili ručke torbe. Međutim, avio-kompanija navodi da „točkovi ne smeju da dodaju više od 5 cm veličini torbe“.

Kupci skupljih karata avio-kompanije takođe imaju pravo na drugu, veću kabinsku torbu. Predviđeni za nadzemne ormariće, to mogu biti mali koferi, sa merama koje sežu do 55- 40-23 cm.

Cena ovog dodatka se kreće od ‎€5 do ‎€40 onlajn, ili se može kupiti na aerodromu uz naknadu od ‎€25.

Video: Majka i šestoro dece izbačeni sa leta zbog maske

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihajlo

    4. januar 2023 | 11:07

    Pa nece niko da ti uzme novac ako si regularan.

  • Nelatanasijin

    5. januar 2023 | 17:57

    Mislim da je ova kompanija po meni iz licnog iskustva veoma losa jer sam morala doplatiti dodatno prtljag koji me je kostao 35e od strane stuardesa pri samom ulazu u avion . i koji inace uvek i svugde ide besplatno do 8 KG Veoma neprijatno i ne pristupacno osoblje Zabranjuju koriscene mobilnog slikanje selfija.... sto govori da sam jednom i vise nikad putovala istom kompaniom niti preporucujem ikome ovakvu uslugu od strane ovakvih Pisala sam mejl za povracaj novca.........kompanija me je iskritikovala jer kako kazu oni su u pravu i njihovo osoblje novac mi nisu refundirali nikad Iskreno vam ne preporuvujem ovakvo ponizenje i omalovazavanje pogotovo nas koji smo iz iz Serbie...... Mozda da sam pripadnica nekih drugih zemlja mozda bih bila tretirana s nekim postovanjem ovako nikakve pohvale niti lepe reci nemam za rec o ovoj kompaniji Zao mi je pozdrav

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>